Byt elbolag – och tjäna tusenlappar

Sparexperten: Eljättarna skär guld på alla som inte orkar välja

MIN EKONOMI

Genom att byta elbolag kan du tjäna tusenlappar.

Priserna varierar kraftigt mellan olika säljare, och ofta är det små bolag som är billigast.

I Aftonbladets lista hittar du de tio billigaste elsäljarna just nu.

byt bolag – Mitt råd är att de som är kunder hos stora bolag eller har höga tillsvidarepriser bör byta till ett annat bolag, säger energikonsulten Roger Fredriksson

Verkar det krångligt att byta elbolag? Det kan löna sig att tänka om, särskilt om du bor i villa med elvärme.

Det kan skilja flera tusen kronor om året mellan olika elbolag, en summa som är en ren vinst för säljaren - och en ren förlust för dig.

Mindre bolagen billigast

Vid en genomgång av aktörerna på elmarknaden visar det sig att det är de mindre elsäljarna som ger de bästa priserna, medan de stora aktörerna - till exempel Sydkraft, Vattenfall och Fortum/Birka/Hemel - ligger betydligt högre prismässigt.

Prisskillnaderna visar att konkurrensen på elmarknaden inte fungerar, enligt energikonsulten Roger Fredriksson. De stora elbolagen har en konkurrensfördel genom att de har "ärvt" sina kunder sedan före avregleringen.

Dessutom har informationen om vilka alternativ som finns svårt att nå fram till konsumenterna.

- Bolag som Fortum och Vattenfall skär guld med täljkniv på alla kunder som inte orkar välja, inte bryr sig eller inte har fått information, säger Roger Fredriksson.

Enligt de senaste Temo-undersökningarna har bara 37 procent av elkonsumenterna ännu gjort ett aktiv val. Av kunder med elvärme - som har mer att tjäna på ett byte - har 57 procent varit aktiva på elmarknaden.

Priserna stiger

Men priserna har över huvud taget stigit kraftigt de senaste två månaderna, vilket beror på den torra sommaren. Vatten är elmarknadens fundament, och när flödet i kraftdammarna minskar så trissas priserna på den nordiska kraftbörsen NordPool upp.

- Vi konsumenter måste satsa på att spara el, allt från att släcka lampor till att investera i värmepumpar. Men om du har Vattenfall, HemEl eller Sydkraft ska du också byta elsäljare, andra kan vänta till vårfloden, säger Roger Fredriksson.

Så byter du bolag

Här är de billigaste leverantörerna

Malin Eriksson