Tokrally avslutade börsvecka

Ericsson upp 13,5 procent

MIN EKONOMI

Börsveckan avslutades med ett mycket kraftigt kurslyft. Börsyran fick Sax-index att stiga med nästan 6 procent.

Ericsson steg med 13,5 procent med stöd av att konkurrenterna Lucent och Nortel upprepade sina försäljningsprognoser.

Sax-index hade vid stängning stigit med 5,9 procent till 137,0 medan OMX-index hade gått upp med 6,4 procent till 462,3. Det är en av de största indexuppgångarna under en enskild handelsdag under de senaste tio åren.

Uppgången skedde på bred front. Alla större branschindex steg utom dagligvaror. Bäst gick informationsteknologi, följd av finans, industri och material.

Efter de kraftiga kursstegringarna i New York på torsdagskvällen öppnade Stockholmsbörsen med stigande kurser på fredagen. ABB och Skandia tillhörde vinnarna. Under eftermiddagen förstärktes uppgången med stöd av en positiv öppning i USA och starka uppgångar på de ledande Europabörserna. Wall Street stimulerades av en solid rapport från industrikonglomeratet General Electric.

Bland de mest omsatta aktierna steg alla utom Swedish Match.

Ericssonaktien steg med 13,5 procent till 4:45 kronor, den högsta stängningskursen på tre veckor. De nordamerikanska konkurrenterna Lucent och Nortel upprepade på fredagen sina försäljningsprognoser för tredje kvartalet, vilket kom som en lättnad för luttrade börsplacerare. Investmentbanken Credit Suisse First Boston passade dessutom på att höja sin rekommendation för Ericsson. Det satte fart på det uppdämda köpbehovet.

Konkurrenten Nokia klättrade med mer måttliga 3,5 procent till 132:50 kronor.

Bland övriga storbolag steg industrijätten ABB med 16,2 procent till 25:80 kronor, Investor med 11,7 procent till 46:90 kronor och Atlas Copco med 10,3 procent till 160 kronor.

Inom bank- och finanssektorn steg Nordea med 9,3 procent till 36:50 kronor och Skandia med 10,5 procent till 13:70 kronor och SEB med 6,7 procent till 80 kronor.

Bland verkstadsföretagen steg Sandvik med 7,8 procent till 207:50 kronor och SKF med 7,7 procent till 211 kronor. Inom skogssektorn steg SCA med 7,6 procent till 7,6 procent till 289 kronor.

De ledande Europabörserna avslutade veckans handel med ett brett rally. Positiv statistik och kraftiga börsuppgångar i USA låg bakom uppgången.

I Zürich rusade ABB-aktien upp med drygt 15 procent.

Frankfurtbörsen gick upp med 7,2 procent till 2 930,7. Finanssektorn drog upp mest, med försäkringsjätten Allianz och återförsäkraren Munich Re i täten. Allianz-aktien gick upp med 13,5 procent. Munich Re gick upp med 13,2 procent.

Bland de tunga vinnarna fanns även flygbolaget Lufthansa som rusade upp med 17 procent, aktiens kraftigaste uppgång på fem år.

Den kraftiga återhämtningen på fredagen innebar en uppgång med åtta procent under veckan, trots kraftiga fall under de tre första handelsdagarna.

Londonbörsens FTSE 100-index gick upp med 4,7 procent till 3 953,4, den kraftigaste uppgången sedan i juli i år. Detta innebar en uppgång med 3,7 procent för veckan som helhet, vilket gjorde veckan till den bästa på mer än två månader.

Medieföretaget Granada gick upp med 9,0 procent och konkurrenten Carlton Communications rusade upp med 13,7 procent efter det att de båda bolagen meddelat att de var införlivade i slutförhandlingar inför en uppgörelse om en fusion.

Livsmedelskedjan J Sainsbury gick upp med 11,5 procent efter uppgifter om kraftigare försäljning än vad marknaden trott under de gångna månaderna. Banksektorn gick också starkt. Barclays gick upp med 6,7 procent medan konkurrenten Royal Bank of Scotland gick upp med 8,7 procent.

I Paris gick CAC 40-indexet upp med 5,2 procent till 2 902,3, vilket innebar en uppgång på 4,9 procent för veckan. Bland vinnarna återfanns Ericssonkonkurrenten Alcatel som gick upp med 14,7 procent efter det att Credit Suisse First Boston avgett en positiv rapport om telekomsektorn.

Mot strömmen gick kosmetikjätten L'Oreal som backade med 1,4 procent efter en svag delårsrapport.

I Zürich, där börsens generalindex gick upp med 5,0 procent til l 3 310,1, tillhörde industrikoncernen ABB de stora vinnarna. ABB-aktien steg med 15,2 procent.

Finanssektorn var också vägledande i uppgången. Försäkringsbolagen Zurich Financial och Baloise steg med 12,3 respektive 15,1 procent, medan bankjätten Credit Suisse Group gick upp med 9,1 procent. Återförsäkraren Swiss Re gick upp med 13,8 procent.

Stigande kurser avslutade börshandeln på Wall Street på fredagen. Datorjätten IBM och elektronikkonglomeratet General Electric (GE) låg i täten.

Ericssonkonkurrenten Lucent Technologies gick dock mot strömmen och föll med 17 procent.

Dow Jones industriindex gick upp med 4,2 procent till 7 850,3. Nasdaqs kompositindex gick upp med 4,0 procent till 1 210,5.

För hela handelsveckan innebar fredagens lyft en uppgång med 4,5 procent för Dow Jones och 6,7 procent för Nasdaq. Det bredare S & P 500-indexet gick upp med 6,7 procent under veckan.

En av de pådrivande i fredagens uppgång var IBM, världens största datortillverkare. IBM-aktien steg med 11 procent till följd av en positiv prognos om koncernens resultat från analytiker på investmentbanken Lehman Brothers, som även såg ökade IT-investeringar under 2003. IBM-rusningen drog med sig tekniksektorn uppåt.

Nätverksjätten Cisco Systems, Nasdaqs mest omsatta aktie, gick upp med 5,8 procent. Andra tungviktare som drog iväg uppåt var processorjätten Intel, upp med 7,3 procent, och mjukvarujätten Microsoft, upp med 5,4 procent.

New York-börsens mest omsatta aktie, GE, gick upp med 7,1 procent till följd av en stark delårsrapport.

En annan vinnare var telekomtillverkaren Nortel Networks, som gick upp med 4,6 procent efter det att bolaget bekräftat sin vinstprognos. Sämre gick det för konkurrenten Lucent Technologies som förlorade 17,1 procent av sitt börsvärde till följd av en vinstvarning och sänkta kreditbetyg.

Vitvarutillverkaren Maytag gick upp med 6,2 procent efter ett besked om omfattande personalminskningar.

För de svenska aktierna i New York var det överlag uppåt. Telekomjätten Ericsson gick upp med 6,8 procent till 47 cent (4:34 kronor), 11 öre lägre än vid stängningen i Stockholm. Konkurrenten Nokia gick upp med 4,8 procent till 14:44 dollar (133:38 kronor).

Bland vinnarna återfanns även industrikoncernen ABB som steg med 11,3 procent till 2:95 dollar (27:25 kronor) och kullagertillverkaren SKF som gick upp med 6,4 procent till 22:28 dollar (205:80 kronor).

TT-Reuters