Kraftig uppgång på Stockholmsbörsen

Tisdagens börsrally gav största uppgången hittills i år

MIN EKONOMI

Först gick det upp, sedan ned och så upp igen. Börsens berg- och dalbana avslutades igår med en kraftig uppgång, 6,4 procent, vilket är den största hittills i år.

Uppgången var dock tillfällig. Vid lunchtid på onsdagen hade börsen sjunkit med 1,1 procent.

Stockholmsbörsen inledde på onsdagen med lägre kurser, vilket var väntat efter de senaste dagarnas uppgång. Den återhämtade sig dock tillfälligt och vid tiotiden hade OMX stigit 1,6 procent till 500. Vid klockan 13:10 hade börsen dock återigen sjunkit igen med 1,1 procent.

De ledande europeiska börserna noterades i onsdagens förmiddagshandel upp efter att ha inlett på minus.

Börsen steg fyra dagar i rad

Med gårdagens resultat steg Stockholmsbörsen fyra dagar i rad. Sedan i onsdags har SAX-index gått upp med totalt 14 procent. Därmed har årets totala nedgång på börsen minskat till minus 39 procent. Som värst låg SAX-index på minus 47 procent, jämfört med senaste årsskiftet.

- Jag tror att det har vänt nu för tillfället. Men börsen kommer att gå upp och ned. Det blir ryckigt ett tag framöver, säger Stefan Fölster som är chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Han tror att en av anledningarna till börsen uppgång är att många företag släppt positiva kvartalsrapporter, samt att investerare sitter och lurpassar i väntan på att det ska vända för att då snabbt köpa.

- Det är det vi ser här nu, säger Stefan Fölster.

Ericsson och Nokia steg

Största kursvinnaren på tisdagen var OM som tog ett glädjeskutt på börsen. Företagets kvartalsrapport visade att bolaget gjort en vinst på 11 miljoner kronor mot en förväntad förlust på 50 miljoner. Resultatet gjorde intryck på börsen och aktien steg 34 procent till 41 kronor.

Ericsson steg 13,7 procent till 4,82 kronor, Nokia klättrade 8,8 procent till 143 kronor.

Nokia släpper sin kvartalrapport på torsdag och Ericsson sin på fredag. Men förväntningarna på Ericsson är lågt ställda, många analytiker väntar sig ett försämrat orderintag med en förlust på 3,6 miljarder kronor.

Nokia däremot väntas redovisa en vinst som uppgår till cirka 1,2 miljarder euro, vilket motsvarar cirka 10,5 miljarder kronor.

- Telekomindustrin har drabbats hårdast och problemen kvarstår. Varken Ericsson eller Nokia kommer att så en snabb vändning. Men Nokia går med vinst, säger Stefan Fölster.

Undvik det klassiska småspararfelet

Stefan Fölsters tips till de som sparar i aktier är att undvika ett klassiskt fel många småsparare gör, nämligen att köpa när det är dyrt och sälja när det är billigt.

- Det är nu man ska köpa och sedan ska man sälja när det går upp.

Webb-radio: ”Köp aktier nu”

Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt näringsliv

Susanna Vidlund