Nokias resultat bättre än väntat

Kvartalsvinsten blev 1,2 miljarder euro

MIN EKONOMI

Telekom-branschen kan ha sett ljuset i tunneln. Nokia visade bättre resultat än väntat i dagens delårsrapport.

– Det ökar förhoppningarna om att det värsta är över, säger Mats Wester, chefredaktör på Sparöversikt.

Den finländska telekomjätten redovisar en vinst före skatt på 1 245 miljoner euro för årets tredje kvartal. Det är en förbättring jämfört med motsvarande period i fjol, då vinsten var 1 068 miljoner euro. Försäljningen uppgick till 7 224 miljoner euro, jämfört med 7 050 ett år tidigare.

Strax efter det positiva beskedet steg aktien med 5,9 procent på Stockholmsbörsen. Konkurrenten Ericssons aktie steg med hela 15,9 procent och handlades för 5:10 kronor.

– Det är klart att det här är positivt. Det ökar förhoppningarna om att botten är nådd för telekom-branschen, säger Mats Wester.

– Men Nokia har tidigare haft resultat som avvikit från konkurrenterna, Nokias resultat har varit mer positiva. Så om man vill vara alldeles komfortabel i sin bedömning så bör man vänta tills Ericsson har presenterat sin rapport imorgon, säger Mats Wester.

Flera ljuspunkter

I går kväll kom även starka rapporter från IBM. Det påverkar telekom-branschen positivt.

– It-sektorn och telekom hänger ju ihop så visst är detta ljuspunkter. Och det har varit ont om sådana. När allt är nattsvart så betyder en liten ljuspunkt mycket på börsen. Det är fortfarande lite tidigt, men visst är det här lite förhoppningsfullt, säger Wester.

Nokias räknar med att de nya telefonerna med färgskärmar och MMS-kapacitet ska öka försäljningen.

På ett helår beräknas vinsten per aktie bli 0:79-0:81 euro.

– Nokias resultatet är lite bättre än väntat och allt som är bättre än väntat har väldigt stor betydelse för marknaden. Det visar att det trots allt finns ett fåtal företag som har positiva resultat.

Är det läge att köpa Ericssons aktier nu?

– Jag säger samma sak som jag sagt tidigare. Det här är aktier med mycket hög risk. Man får räkna med att Ericsson åker upp eller ner med 10-15 procent per dag. Om man vill ha en högriskaktie som kan gå väldigt bra när det vänder är det bra att ha Ericsson, men inte som enda aktie. Jag tycker att man ska avvakta morgondagen och se vad som händer, säger Mats Wester.

Ulrika Nordin