Bara neråt för Sverige

Högre skatt - och högre arbetslöshet

MIN EKONOMI

I valet för en månad sedan regnade miljarderna över svenska folket.

I dag är läget helt annorlunda. Orosmolnen hopar sig, åtminstone var tredje svensk får höjd skatt.

Foto: HENRY LUNDHOLM
BEKYMRAD BANKCHEF Riksbankschefen Urban Bäckström har all anledning att se bekymrad ut. Det ekonomiska läget i landet är så skakigt att Riksbanken lagt in ett extra sammanträde om en månad. Ser det fortfarande lika illa ut då sänks räntan - en form av konstgjord andning.

20 nya miljarder till vården. 80 miljarder i sänkta skatter. Mer personal på dagis. Fler lärare i skolan. Fler poliser. I valrörelsen duggade miljarderna tätt över svenska folket.

Men nu har det gått en månad. Och beskeden till medborgarna ser plötsligt annorlunda ut.

Färska siffror från Statistiska centralbyrån visar att arbetslösheten i september ökade med 9 000 personer jämfört med samma månad förra året.

Ökningen är visserligen inte statistiskt säkerställd. Men hindrar ändå inte den normalt så torra statistikavdelningen från att tala om ett trendbrott.

Riksbanken är så orolig över det ekonomiska läget att man lagt in ett extra sammanträde om en månad. Ser det fortfarande lika illa ut då sänks räntan.

Konstgjord andning

Sänkt ränta låter trevligt men är en form av konstgjord andning. Den blåser liv i en stelnande ekonomi tills den kan andas för egen maskin igen.

Regeringen kommer med stor sannolikhet att tvingas till stora besparingar. När finansminister Bosse Ringholm presenterade sin budget förra veckan sa han att budgetramarna skulle hållas.

Nu tyder allt fler rapporter på att så inte blir fallet. Och eftersom det är förbjudet att göra av med mer pengar än riksdagen beslutat om kommer regeringen att tvingas spara omkring tio miljarder. På vad? Ingen vet.

I valet talades om sänkt eller möjligen oförändrad skatt. Verkligheten ser annorlunda ut.

Redan nu står det klart att skatten i Stockholms läns landsting kommer att höjas med 1:30 per intjänad hundralapp. I Skåne är beslut ännu inte fattat men det mesta tyder på att höjningen blir en krona. I Uppsalas landsting blev det i går klart att skatten kommer att öka mellan 65 och 85 öre nästa år.

Bara i dessa tre landsting bor 37 procent av landets befolkning. Åtminstone var tredje svensk får alltså höjd skatt nästa år. Valrörelsens besked om sänkt eller oförändrad skatt är långt borta.

Höga löneökningar

Som lök på laxen talar alltfler ekonomer om att de svenska löneökningarna är för höga jämfört med de viktigaste konkurrentländernas. Så sent som i förrgår varnade LO:s ekonomer för konsekvenserna. Löneökningstakten måste ner. Alternativet är högre arbetslöshet.

En månad efter valet har miljarderna alltså slutat dugga. Nu är det ekonomiska läget i stället riktigt dystert. Ericssons kvartalsrapport i morse var inget undantag.

Landstingsskatten höjs

...och arbetslösheten ökade med 9 000

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM