"Sälj, om du bara äger Ericsson-aktier"

MIN EKONOMI

För den som bara äger Ericsson-aktier kan det vara vits att sälja en del.

Men det kommer att vända för företaget. Det är Mats Wester, fondexpert och chefredaktör för tidningen Sparöversikt, övertygad om.

kurt säger: Hur ska vi klara oss ur detta läge tycker du?

-3.9 miljarder i förlust för Ericsson.

Mats Wester säger: Det Ericsson kan göra är att fortsätta driva igenom minskade kostnader i den takt de sagt så de kan fixa vinst vid den nivå de ligger på nu.

N Å K K I J A säger: Går Ericsson mot en konkurs??

Mats Wester säger: Nej det tror jag inte. Vägen dit tror jag i så fall är väldigt lång och i vilket fall skulle de bli uppköpta innan dess. Men jag tror ingendera kommer att hända.

ida säger: Hej! Ska jag sälja all mina Ericsson-aktier? Eller kommer de att gå upp igen? *hoppas det*

Mats Wester säger: Om Ericsson är den enda aktie man äger tycker jag man ska sälja en del. Men har du andra eller en fond vid sidan om tycker jag du ska behålla dem. Jag känner mig övertygad om att Ericsson kommer att gå bra på några års sikt.

Janne B säger: På dessa kursnivåer vi sett den sista tiden, skulle inte Ericsson bli en utmärkt uppköpskandidat? Jag menar Microsoft, eller någon annan som vill köpa sig in i en angränsande bransch.

Mats Wester säger: Jo den risken eller möjligheten finns ju. Samtidigt är det så starka ägare, Industrivärlden och Investor, så det är omöjligt att köpa Ericsson mot deras vilja.

sofia säger: Var Ericssons rapport så som Du förväntat Dig eller sämre?

Mats Wester säger: Den var något sämre än väntat. Framförallt något sämre för försäljningen av mobilsystemen än jag hade väntat mig. Det var tråkigt.

Bugshoe säger: Hur kan det komma sig att de högsta cheferna sitter kvar när de uppenbarligen inte löser uppgiften? Medan de som ger företaget något att sälja får gå?

Mats Wester säger: Man kan naturligtvis ifrågasätta företagsledningens insats. Men med det läge Ericsson befinner sig i nu är det inte säkert att företaget skulle må bättre av att byta ledning. Men man ska heller inte utesluta att det faktiskt kan komma förändringar i ledningen om inte allt för lång tid.

ola säger: Är inte Ericsson aktien löjligt undervärderad?

Mats Wester säger: För ett företag som gör så stora förluster är det svårt att sätta rätt värde på aktien. Stämmer företagets egna prognoser att de till och med räknar med att gå med vinst någon gång nästa år, så är den kraftigt undervärderad.

ninni säger: Hur mycket tycker du att en Ericssonaktie är värd? Ska man köpa Ericssonaktier åt sina barn? Typ, en gottepåse för nån tusenlapp - som kan bli en förmögenhet om nåt år? Eller ska man sätta in pengar på ett bankkontot?

Mats Wester säger: Om det är till barn som är små kan man absolut köpa en gottepåse. Jag tror inte man kan få en förmögenhet på några år men den kan växa ordentligt.

Kruger säger: Du, vad tror du om 3G? Är det någonting som har potential att ge Ericsson luft under vingarna på nytt?

Mats Wester säger: Ja det tror jag. För jag tror att 3G systemen kommer att börja byggas även om det tar längre tid än man trodde förut. Och när de börjar byggas kommer Ericsson att få en stor del av de uppdragen.

rikard säger:Jag har en it-fond som innehåller många stora it.bolag som Ibm, Microsoft, Nokia, Ericsson etc, vad tror du om framtiden för it-fonder?

Mats Wester säger: Det kommer nog att vara fortsatt oroligt ett bra tag till. Men jag tror att när de blivit så billiga som nu kommer de att gå rätt bra på några års sikt. Men det kommer att ta ett tag.

gesaya säger: Vad tror du om forutsättningarna med Sony på mobiltelefonsidan?

Mats Wester säger: Jag är tveksam till hur framgångsrik den där satsningen kommer att bli. Det är möjligt att de kan tjäna pengar på att göra dyrare, avancerade telefoner. Men det blir allt svårare att ta igen det försprång Nokia har, det är alltmer uppenbart.

KS säger: Hur kan det komma sig att det går så bra för Nokia men inte för Ericsson?

Mats Wester säger: Nokia har gjort allt rätt när det gäller själva mobiltelefonerna medan Ericsson inte gjort det. Och så tror jag Nokia har haft bättre kontroll över kostnaderna.

Bosse säger: När kommer det att vända för Ericsson?

Mats Wester säger: En riktig vändning blir det först när man börjar bygga de nya 3G- näten. Men förhoppningen är att man ska sluta göra förluster någon gång nästa år genom att minska kostnaderna.

ARTIKELN HANDLAR OM