Enda ljuset för Ericsson

Dotter- företagets förlust är "bara" en halv miljard

MIN EKONOMI

Telefonen som Kurt Hellström håller i sin hand är Ericssons ljuspunkt.

Den går bara med en halv miljard i förlust.

Ericsson är Sveriges viktigaste företag. I går presenterade den svårt prövade vd:n Kurt Hellström årets tredje kvartalsrapport. Idel dyster läsning.

Ingen ljusning är i sikte. Framtiden är "osäker" för att uttrycka sig milt.

Förlusten under tredje kvartalet blev 8 100 miljoner. Men räknar man bort kostnader för omstrukturering stannar den på 3 900 miljoner.

Orderingången har i stort sett halverats jämfört med förra året. Sämst går Ericssons viktigaste affärsområde - telefonsystem.

Ytterligare 12 000 personer tvingas lämna Ericsson. I slutet av nästa år ska företaget ha 60 000 anställda jämfört med 72 000 i dag. Så sent som för två år sedan hade Ericsson 105 000 personer på lönelistan.

Akilleshäl förr

Den enda lilla ljuspunkten står delägda dotterföretaget Sony Ericsson för. De producerar och säljer mobiltelefoner, det som för bara några år sedan var Ericssons akilleshäl.

- Framtiden ser ljus ut för Sony Ericsson, slog Kurt Hellström fast i går. Det var första gången på länge han lät glad.

Sony Ericsson går visserligen också med förlust. Men den kostade "bara" en halv miljard under tredje kvartalet. Samma tid förra året var förlusten åtta gånger högre så riktningen är den rätta.

De nya svensk-japanska telefonerna säljer bra. Särskilt modellen T 68i. Men hittills har försäljningen hämmats av att Sony Ericsson haft mycket avancerade, och därmed dyra, telefoner i i sitt sortiment. Nu kommer även billigare varianter.

Än så länge är dock Sony Ericsson en lilleputt med knappt fem procent av marknaden. Nokia har 37 procent. Och går med jättevinst.

För Ericsson handlar det om att övervintra tills telefonföretag som Telia, Telenor och British telecom börjar investera i ny teknik igen. Ledningen tycker sig se en viss ljusning i USA, Ericssons viktigaste marknad, och i Kina.

Tänker positivt ...

Om man vill vara riktigt positiv kan man göra som Kurt Hellström. Nämligen konstatera att bara 17 procent av jordens befolkning har en mobil. Närmare fem miljarder saknar med andra ord nalle.

Perspektiven svindlar. I alla fall tills man tänker på att en telefon med inbyggd kamera knappast står högst upp på just dessa människors önskelista.

Lena Mellin