Marie Ehrling ny chef på Telia

MIN EKONOMI

Marie Ehrling blir ny chef för Telias svenska verksamhet. Hon var tidigare vice koncernchef vid SAS.

Vid Telia blir hon chef för sammanlagt 13 000 anställda i en verksamhet långt från flyget.

Marie Ehrling

- Jo, det är sant att jag ännu inte kan den här branschen. Men min erfarenhet som ledare i ett internationellt, kundorienterat teknikföretag med många komplexa frågeställningar kommer att behövas, säger Marie Ehrling till TT.

Ehrling, som är 47 år, tillträder vid årsskiftet och kommer att rapportera direkt till Telias vd och koncernchef Anders Igel.

- Vi känner inte varandra sedan tidigare, men har träffats under anställningsprocessen och jag är övertygad om att vi får ett bra samarbete, fortsätter Ehrling.

Efter det planerade samgåendet mellan Telia och finländska Sonera ska hon ansvara för resultatenheten Telia Sonera Sverige. Det innebär att basa för 13 000 anställda som arbetar med allt som ryms under Telias verksamhet i dag. Från nätverk, fast telefoni, bredband och mobiltelefoni till tjänster och service. Den totala omsättningen är cirka 46 miljarder kronor om året.

Rampljus

Hur hon tänker agera och vilka eventuella förändringar som ska till vill Marie Ehrling inte tala om nu.

- Det är för tidigt. Jag börjar första januari och ska fram till dess sätta mig in i verksamheten ordentligt innan jag överhuvud taget uttalar mig om sådana saker, säger hon.

I sitt tidigare arbete som vice koncernchef i SAS och ansvarig för 22 000 anställda och bolagets flygverksamhet hamnade hon ofta i rampljuset. Ehrling fick sopa ihop skandalen kring företagets kartellbildning. Hon fick också bära ett tungt ansvar i samband med flygkatastrofen i Italien för ett år sedan och var med om att utforma de besparingsprogram som SAS tvingats till för att få ner kostnaderna. 3 500 anställda ska ha lämnat bolaget inom några månader.

Det resulterade i att hon rationaliserade bort sitt eget jobb och för drygt ett halvår sedan lämnade SAS efter sammanlagt 20 år i företaget. I medierna antyddes det att hon lämnade bolaget efter en maktkamp med koncernchefen Jörgen Lindegaard.

Årets affärskvinna

Beröm för sina insatser fick hon från annat håll. I mars i år utsågs hon till årets mäktigaste affärskvinna.

''Marie uppmärksammas för den trygghet och auktoritet hon visade under fjolåret'' stod det bland annat i motiveringen till utmärkelsen.

I flera år har Telia letts av kvinnor, från den nu avgångna koncernchefen Marianne Nivert till olika verksamhetschefer. I flera fall har detta varit frukten av långsiktig rekrytering av kvinnor till ledande positioner.

- Det är positivt att det finns kvinnor på ledande befattningar i bolaget, men det har inte varit styrande i mitt val av ny arbetsplats, säger Marie Ehrling.

Möjligheter

Nu är det Telia och telekom som gäller. En krisdrabbad bransch det också.

- Visst, men det är ändå inom den här branschen som mycket kommer att hända framöver. Det är mycket spännande att få jobba inom Telia, Nordens största telekombolag. Inte minst lockar den förestående fusionen mellan Sonera och Telia, säger Marie Ehrling.

- Positionen ska försvaras, fokus ska ligga på kundorientering, vi ska klara branschens krav på att leva i ett konkurrensförhållande och så vitt jag kan se är Telia på rätt väg, avslutar hon.

TIDIGARE ARTIKLAR

Anders Lignell/TT