Fritt fall för ABB

Tappade 60 procent av sitt värde i dag – 24 miljarder

MIN EKONOMI

På en dag förlorade industrikoncernen ABB mer än halva sitt börsvärde.

Måndagskvällens överraskande vinstvarning och negativa besked om asbestskadestånd punkterade börskursen helt.

Fem minuter efter Stockholmsbörsens öppning på tisdagen hade ABB-aktien rasat med 50 procent. En nedgång som bara blev större under dagen. Vid stängningsdags hade kursen fallit med 60,3 procent till 13:10 kronor. På en dag minskade börsvärdet med nästan 24 miljarder kronor.

Under handeln i New York återhämtade sig aktien något. Vid stängning där kostade den 1:51 dollar, motsvarande 14:13 kronor.

Måndagskvällens vinstvarning för 2002 följdes på tisdagen upp med ett nytt bakslag för ABB. Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte bolagets långsiktiga kreditbetyg från Baa2 till Baa3. Bara snäppet över så kallad skräpstatus.

Risk för ytterligare sänkningar

Moody's placerade också alla lång- och kortfristiga betyg under bevakning med risk för ytterligare sänkningar. Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's (S & P) följde senare på måndagen efter konkurrenten Moody's och sänkte det långsiktiga kreditbetyget för ABB från A-minus till BBB-plus och varnade för ytterligare sänkningar.

Utöver vinstvarningen sade ABB på måndagen att man överväger att ansöka om konkursskydd för det amerikanska dotterbolaget Combustion Engineering (CE). Skadeståndskraven för asbestskador riskerar att överstiga värdet på CE:s tillgångar, som uppgår till 812 miljoner dollar.

Beskeden från det redan hårt sargade ABB kom bara några dagar före torsdagens delårsrapport. Aktiemarknaden togs på sängen och reagerade kraftigt.

- Det mest obehagliga för mig som analytiker är att företagsledningen inte har koll på vad som händer i bolaget. Då har du en stor amöba som är ute och snirklar runt utan att någon vet vart den är på väg. Det är en mycket obehaglig känsla, säger Hans Westerberg, aktieanalytiker på Swedbank till TT.

Inga nya åtgärder

ABB håller fast vid sin målsättning att få ned nettoskulden med 1,5 miljarder dollar före kommande årsskifte. Men nya åtgärder för att sänka kostnader lär vänta, eftersom bolaget inte ser någon vändning på huvudmarknaderna förrän tredje kvartalet nästa år.

- Det är mycket sannolikt att det kommer (nya åtgärder), men frågan är när det presenteras. Först måste man titta på vad som ska göras - på vilka områden och i vilka länder, säger Hans Westerberg.

ABB avstår för tillfället från att ge några nya prognoser, marknadsläget är alltför osäkert. Inte heller görs några nya bedömningar av var asbestnotan kan tänkas sluta.

De asbestrelaterade skadeståndskrav som riktas mot dotterbolaget CE härrör från försäljning av ångpannor med asbest som isoleringsmaterial på 1960- och 1970-talen. Alltså flera decennier innan ABB köpte bolaget 1990.

Hittills har CE, enligt ABB, betalat ut 865 miljoner dollar till människor som skadats av asbest.

abb-koncernen/fakta

abb och asbestskadestånden

Maria Davidsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM