Barneviks missar kan fälla ABB

Aktien rasade 70 procent på två dagar

MIN EKONOMI

Percy Barnevik, 61, var ABB:s geniförklarade golden boy.

Nu hotar hans affärer att försätta hela bolaget i konkurs.

Foto: MATS STRAND
konkursrisk Krisen är akut för ABB efter Percy Barneviks affärer och företagets expansion med honom som ledare.

På två dagar har ABB-aktien fallit med nära 70 procent till 10,30 kronor. Krisen är akut och aktiemarknadens förtroende kört i botten.

- Det finns en konkursrisk i bolaget. Det går inte att bedöma lönsamheten när bolaget inte vågar ge någon prognos, säger Lars Höglund, analyschef på Handelsbanken Securities.

I nära tjugo år var Percy Barnevik vd i Asea och ABB. Hans största triumf var köpet av det amerikanska kraftbolaget Combustion Engineering (CE) 1989.

I största hemlighet hade Barnevik snuvat konkurrenterna på en drömaffär och äntligen gjort ABB till en storspelare i USA. Han hyllades av en enig affärspress och hamnade på förstasidan på ansedda amerikanska Newsweek.

Men CE hade använt asbest som isoleringsmaterial i ångpannor och krav på skadestånd hade redan väckts.

Kan sluta på 30 miljarder

ABB tillsatte en särskild avdelning som på heltid tog hand om de ständigt växande kraven. På stämmor och presskonferenser såg Barnevik till att det talades tyst om problemen. Först i mars 2001 tog ledningen bladet från munnen. Men inte ens då förstod man vidden av kraven.

Hittills har drygt 8 miljarder betalats ut och notan växer hela tiden. Flera analytiker tror att det kommer landa på minst 30 miljarder.

Dagens djupa kris i ABB bottnar dock främst i expansionen under Percy Barnevik. Målet var att bolaget skulle växa - och växa fort. Företag efter företag köptes upp, inte sällan till överpris.

"Betalt för mycket"

- I grunden handlar det om att man varit fruktansvärt slarvig när man har köpt företag. Man har betalat för mycket, om man nu skulle ha köpt dem alls, säger Lars-Erik Forsgårdh, vd för Aktiespararnas riksförbund.

I dag presenterar ABB sin niomånadersrapport. Klart är att förra årets besparingsprogram, som bland annat resulterade i att 12 000 anställda fick gå, inte varit tillräckligt.

Enligt vad Aftonbladet erfar väntar ytterligare åtgärder med personaluppsägningar.

Elisabeth Lindham