180 förlorar jobbet på Akzo Nobel i Malmö

Delar av färgtillverkningen säljs till finländska Kemira

MIN EKONOMI

180 anställda mister sina arbeten när kemiföretaget Akzo Nobel säljer delar av sin färgtillverkning i Malmö och strukturerar om andra delar av verksamheten.

De fackliga organisationerna är bestörta över beskedet.

- Inom Norden har vi en stor marknad och bra lönsamhet. Det här är ett dråpslag för de anställda, säger Robert Svensson, vice klubbordförande för Industrifacket.

Enligt Akzo Nobel ingår försäljningen av industrifärgproduktionen till finländska Kemira i en renodling av koncernens verksamhet.

”Den nordiska färgverksamheten riktad mot verkstadsindustrin är lönsam och har ett gott namn på marknaden. Ur ett strategiskt perspektiv passar den dock inte längre in i vår verksamhetsportfölj”, skriver Rudy van der Meer från Akzo Nobels koncernledning i ett pressmeddelande.

Hoppas på omplaceringar

Samtidigt vill företaget effektivisera servicen på Malmöanläggningen och flytta andra delar av färgtillverkningen i Malmö till fabriker närmare kunderna. Sammantaget ska 180 av de cirka 700 anställda bort inom loppet av ett och ett halvt år.

- I slutänden är det vår förhoppning att ingen ska behöva bli utan arbete. Vi ska försöka lösa det genom omplaceringar inom Akzo Nobel, genom att hjälpa till att hitta nya jobb utanför företaget och genom avtalspensioneringar, säger Göran Jönsson, vd för Akzo Nobel Industrial Coatings.

Dessutom ska ett begränsat antal anställda, oklart hur många, erbjudas anställning hos den nya ägaren Kemira.

Först klockan åtta på måndagsmorgonen informerades de fackliga organisationerna om företagets planer. Gunilla Andersson, ordförande i Sif-klubben, är mycket kritisk till hur bolaget skött informationen.

- Vi har ju fackliga representanter i bolagsstyrelserna men där har frågan inte varit uppe. Från företagets sida motiverar man det med att det är ett strategiskt beslut som är fattat i Akzo Nobels board of management, säger hon.

”Kunskaper till spillo”

Att beslutet kom just nu, när företagsledningen och facket är i full gång med diskussioner om hur verksamheten i Malmö ska kunna effektiviseras, förvånar henne oerhört.

I ett pressmeddelande påpekar de tre fackliga organisationerna att företaget under 30 års tid utvecklat unika och miljövänliga produkter till verkstadsindustrin. ''Otroligt mycket kunskaper om miljövänliga industrifärger går till spillo'', skriver facken.

Enligt företagsledningen sker omstruktureringen för att säkerställa Malmöanläggningens långsiktiga överlevnad. Verksamheten ska framöver koncentrera sig på att tillverka färg till träindustrin samt till yrkesmålare och konsumenter.

Kemikoncernen Akzo Nobel, som har sitt huvudkontor i Nederländerna, har cirka 4 500 anställda i Sverige.

Beatrice Palm/TT

ARTIKELN HANDLAR OM