Skanska-anställd erkänner olaglig prissamverkan

Kartellskandalen i asfaltsbranschen växer

MIN EKONOMI

Kartellskandalen i den svenska asfaltsbranschen växer.

Det står klart sedan byggjätten Skanskas ledning på måndagen berättat att en av de anställda erkänt att han medverkat i olaglig prissamverkan.

På måndagen lämnade Skanska in uppgifter om medverkan i en priskartell inom asfaltsområdet till Konkurrensverket. Det uppger bolagets nya vd Stuart Graham i tisdagens upplaga av Dagens Industri.

Det rör sig om en anställd inom Skanskas asfaltsverksamhet som inför internutredare erkänt medverkan i en priskartell med andra företag, bekräftar Skanskas informationsdirektör Tor Krusell för TT sent på måndagen.

Kartellen har varit verksam under samma tidsperiod som tidigare omtalade asfaltskarteller som för närvarande utreds av Konkurrensverket, enligt Krusell.

-Detta fall har dock inte ägt rum i de områden i Mellansverige som de tidigare kartellerna. Det här rör en annan region, säger Krusell till TT.

Utesluter inte

Han tillägger att Skanska ännu inte har funnit några bevis för att några anställda deltagit i de tidigare kartellerna.

-Vi har inte kunnat hitta några bevis, men vi kan inte utesluta något. Det finns information om kartellerna som vi inte har fått ut från konkurrenter och Konkurrensverket. Men utifrån den information vi har tagit del av i nuläget finns det inget som tyder på delaktighet, säger Krusell.

Tidigare har Vägverket Produktion och byggkoncernen NCC erkänt medverkan i asfaltskarteller i Mellansverige. Därutöver har Konkurrensverket pekat ut konkurrenter som Skanska, Peab och PNB Asfalt och fyra andra bolag som misstänkta för delaktighet i kartellerna.

Oklar position

Skanska vill inte ge några uppgifter om vilket område den nya kartellen ska ha verkat i. Vilken position den anställde som medverkat i kartellen haft vill man inte heller berätta.

-Vi vill inte störa utredningen, säger Krusell.

Han tillägger att Skanska-ledningens tagit uppgifterna om medverkan i kartellbildning med bestörtning.

-För oss är detta fullkomligt oacceptabelt. Vi kommer att rycka upp det här problemet med rötterna, säger Krusell som dock tror att dagens asfaltsbransch är fri från karteller.

-Vår bild är att det är rent nu och att detta är ett historiskt problem, säger Krusell.

Joakim Goksör/TT

ARTIKELN HANDLAR OM