Pharmacia planerar lämna Stockholmsbörsen

Avnoteras om Pfizers köp av läkemedelsjätten fullföljs

MIN EKONOMI

STOCKHOLM

Läkemedelskoncernen Pharmacias depåbevis på Stockholmsbörsen kommer att försvinna om amerikanska Pfizers köp av koncernen fullföljs. Det bekräftar Marianne Bäärnhielm, Pharmacias informationschef, på tisdagskvällen med anledning av uppgifter i en artikel i Dagens Industri.

- I samband med transaktionen kommer Pharmacias depåbevis på Stockholmsbörsen att avnoteras. Pfizer har inte för avsikt att ha något motsvarande på Stockholmsbörsen. Det framgår av den information som vi på tisdagen började distribuera till aktieägarna i Pharmacia inför den extra bolagsstämma som ska ta ställning till budet från Pfizer den 9 december, säger Bäärnhielm till TT.

Pharmacias aktieägare har enligt budet från Pfizer, presenterat i juli i år, erbjudits 1,4 Pfizer-aktie per Pharmacia-aktie. För ägarna av Pharmacias depåbevis på Stockholmsbörsen innebär det att de kommer att få Pfizer-aktier registrerade i USA som betalningsmedel.

Uppgifterna bekräftas även av Lars Gunneflod, vd för Pfizer i Sverige.

- Affären innebär ju per definition att Pharmacia-aktien försvinner och att ägarna får Pfizer-aktier i stället. Det är ju hela poängen med affären, säger Gunneflod till TT.

Han tillägger att affären utöver godkännande från de båda bolagens extra bolagsstämmor i början av december även måste få godkänt av konkurrensmyndigheter i EU och USA innan den kan genomföras.

Enligt Dagens Industri finns det i dag 103 000 ägare till Pharmacias aktier på Stockholmsbörsen, som tillsammans är värda nästan 20 miljarder kronor. Avnoteringen från Stockholmsbörsen, som enligt DI är planerad till årsskiftet, innebär att ägarna får sämre information samt dyrare och krångligare hantering.

Joakim Goksör/TT