Så överlever du elchocken

Experterna överens: Priset blir rekordhögt i vinter

1 av 2 | Foto: ANDERS DEROS
håll värmen Energiexperten Thomas Karlsson tycker att man ska bilda elpriset så fort som möjligt.
MIN EKONOMI

Den senaste veckan har priset på el rusat i höjden och spås fortsätta stiga hela vintern.

Är det dags att binda elpriset?

Aftonbladet har talat med två experter som guidar i elprisdjungeln.

De svenska vattenmagasinen har de senaste åren svämmat över vid höstfloden. I år tömdes magasinen för att undvika översvämning - men det kom inget regn. Hösten blev torr och när kylan kom i oktober steg elförbrukningen. Liksom elpriset.

Säljs till Tyskland

Tillsammans med Norge, Finland och Danmark producerar Sverige el som säljs till högstbjudande. Elöverskottet från danska Jylland, som många trodde skulle rädda Sverige vid torra år, säljs i stället till Tyskland som betalar bättre.

Om vattnet i de svenska magasinen inte räcker till våren är energikonsult Thomas Karlsson rädd att elmarknaden kollapsar. Det finns enligt honom inte kapacitet att importera all el som skulle behövas. Han vill därför redan nu börja spara på vattnet, vilket skulle höja priset ytterligare.

Kan bli ransonering

- I värsta fall kan vi stå inför elransonering. Det är bättre att ha ett högt pris nu än ett skyhögt senare i vår, säger han.

Thomas Karlsson säger att den som inte bundit sitt elpris redan bör göra det omedelbart. Det håller inte elpriskonsult Roger Fredriksson med om.

- Det är redan för sent. Jag tycker att man ska vänta till våren och då i stället byta till ett billigare bolag, säger han.

"Konkurrens saknas"

Han menar att elbolagen inte är tvingade att ta ut höga elpriser och att priset skulle kunna sänkas genom att konsumenterna började spara på elen.

- Det saknas konkurrens och elbolagen tar ut anstötligt höga vinster, speciellt på tills vidare-priset som ges till dem som aldrig gjort något val, säger han.

Som konsument kan man inte göra mer än hålla tummarna för att det ska regna över Norge och Norrland i vår. Där ligger de stora vattenreservoarerna.

- Elbolagen spelar ett högt spel. Om det blir en mild vinter klarar vi oss men det är 70 procents risk att vi inte gör det, säger Thomas Karlsson.

Thomas Karlssons råd:

Roger Fredrikssons råd

Therese Holmberg