Så blir din nya skatt

De flesta får minus i kassan

MIN EKONOMI

Minst halva Sveriges befolkning får höjd skatt nästa år.

55 kommuner och fem landsting trissar upp skatten.

Värst drabbas stockholmarna.

Foto: MAGNUS WENNMAN
2 290 KRONOR MINDRE varje månad. Så mycket kostar skattehöjningarna paret Catharina Hillerström och Anita Vageli i Hässelby, som får betala 10 400 kronor mer i inkomstskatt. "Vi får köpa billigare mat och dra in på kläder och resor. Så mycket annat kan vi inte spara på", säger de.

Nu är Riksskatteverkets första och preliminära skattetabell färdig. Den slutliga blir

klar först i mitten av december. Men det kommer att röra sig om högst ett par kronors skillnad.

Den visar att det blir minus i kassan för de flesta svenskar nästa år. För även om finansminister Bosse Ringholm sänker den statliga skatten, höjer såväl kommuner som landsting.

Aftonbladets rundringning visar att 55 kommuner höjer kommunalskatten nästa år. En del av dem har ännu inte fattat beslutet men förslag om höjningar finns.

Älmhult är värst

Sex kommuner höjer med en krona eller mer: Bromölla, Kungälv, Mörbylånga, Vallentuna, Ydre och Älmhult.

Allra värst är Ikea-fästet Älmhult som trissar upp kommunalskatten med 1 krona och 39 öre.

Bara tre kommuner sänker skatten, om än blygsamt. I Kristinehamn handlar det om fem öre.

Fem av 21 landsting - och där drygt 3,4 miljoner betalar sin skatt - lägger nu på en extra skattebörda: Gotland, Jämtland, Skåne, Stockholm och Uppsala.

Miljardunderskotten i Stockholms läns landsting gör huvudstadens invånare till de största förlorarna i skattehöjarkarusellen. Förutom den kommunala skatteökningen på 50 öre tillkommer 1 krona och 30 öre i höjd landstingsskatt.

"Nu ska jag demonstrera"

För paret Catharina Hillerström och Anita Vageli i Hässelby handlar det om 10 400 kronor i höjd inkomstskatt per år. Tillsammans med höjningen av fastighetsskatten innebär det 2 290 kronor mindre per månad för hushållskassan.

- Jag brukar inte demonstrera. Men jag har bestämt mig för att göra det på måndag. Jag är upprörd över skattehöjningen, säger Catharina Hillerström.

Samtidigt höjs skiktgränserna för den statliga skatten till 284 300 kronor (20 procent statlig skatt) och 430 000 kronor (25 procent statlig skatt).

1. Här är din månadslön – och så mycket tjänar du

2. Här höjs landstingsskatten

3. Här höjs kommunalskatten

4. Här sänks kommunalskatten

Så här fungerar grundavdraget

Leif-Åke Josefsson, Jessica Ritzén