"Börsen har vänt"

Aktieexpert tror på långsam återhämning

MIN EKONOMI

Börsen har vänt.

Det säger aktieexperterna, som vädrar morgonluft efter det största fallet sedan 1930-talet.

- Jag tycker absolut att man ska återuppta sitt fondsparande nu om man avbrutit det. Annars missar man uppgången, säger Mats Wester, chefredaktör för Sparöversikt.

Han tror på en återhämning, men kanske inte lika snabbt som många hoppas. Enorma värden har försvunnit och börskurserna har sjunkit 69,4 procent sedan toppen 5 mars 2000 till 9 oktober i år.

Då vände det. Nu gäller det för småsparare med sargade aktieportföljer att hänga med, men också att göra kloka val.

Oro i världen påverkar

- Jag tror att börsen har vänt upp. Normalt brukar det gå snabbt första halvåret efter så här långa nedgångsperioder, säger Mats Wester.

- Men jag tror inte det blir någon explosionsartat uppgång nu. Det kommer nog att vara lite småsegt och oroligt.

Skälen är det osäkra läget i världen, bland annat det hotande kriget i Irak.

- Terrordåd kan också ställa allt på huvudet och skapa en helt ny situation. Så det finns en rad olika saker att bekymra sig för.

Konjunkturen viktigaste loket

Mats Wester pekar ut konjunkturen som den viktigaste vägvisaren för vart börsen tar vägen.

- Det kommer ju allt fler signaler om att konjunkturen, som alla väntade sig skulle stiga redan i början av året, dröjer. Så det kanske till och med blir lite sämre innan det blir bra.

"Bra köpläge"

Trots oron rekommenderar Mats Wester ändå att den som vill göra en investering på flera år passar på att köpa aktier nu. Priserna är låga och många aktier är mycket prisvärda - och man hinner upp på tåget innan det drar iväg.

- Nedgången bara i år har varit 30 procent, så risken att man förlorar är liten. Jag tror att aktier helt enkelt blev för billiga för något halvår sedan så man kan absolut göra ett klipp nu om man kan köpa med fem års sikt.

Den som tror på en snar konjunkturvändning ska satsa på svenska aktier, till exempel verkstadsföretag. Vänder det snabbt så lär det också bära uppåt för IT.

- Köper man för en krona och det går upp till två så har man ju gjort en bra affär.

- Men går det inte upp så går IT å andra sidan allra sämst. Så om man inte tror på en konjunkturvändning den allra närmaste tiden ska man nog snarast välja kvalitetsaktier. Stabila verkstadsbolag som Sandvik och SKF kan nog klara sig bra. Även skogsbolag som Holmen och SCA kan man också passa på nu.

Osexigt sparande kom till heders

Mats Wester pekar också på vikten av att sprida sitt sparande. Det gamla osexiga banksparandet har inte varit fel.

- Det man verkligen ska ha lärt sig av den här nedgången är att det är väldigt bra att ha pengar på banken – också. Det värsta man kan råka ut för är att hamna i en situation där nedgången blir mycket längre och djupare än man kunnat drömma om.

Enligt Aktiespararna rymmer en bra och väl spridd portfölj 10-12 olika bolag från 5-6 olika branscher.

Ericsson över 10 kronor

Börsfakta

Caroline Olsson