”Det är nödvändigt”

Aftonbladets Robert Collin kommenterar Saabs kris

MIN EKONOMI

Aftonbladets bilexpert Robert Collin är på intet sätt överraskad över det omfattande sparpaket som presenterades på onsdagsförmiddagen.

- Saab har haft spenderbyxorna på alldeles för länge, säger han.

Saab Automobile ska minska antalet anställda med 1 300 tjänster.

- Det är nödvändigt. Företaget måste ju försöka få ner kostnaderna. Annars överlever det inte. De gör ju av med mer pengar än de får in. Men de har inte begripit att GM till slut skulle komma att säga: ”Nu får ni inte mer pengar.” De har haft på sig spenderbyxorna alldeles för länge, säger han.

Saabs ledning säger att man väntat med sparprogrammet tills man avslutat utvecklingsprogrammet av den nya 9-3-modellen.

- Det är klart att de säger det, men jag tror inte de har förstått allvaret i att ha dålig ekonomi. Jag tror att Saab hade kunnat utveckla 9-3 och ändå vara lite mer ekonomiska. Och att det ändå hade blivit en lika bra bil.

Varför går det så trögt för Saab?

- Man har gjort fel saker. Man har utvecklat fel bilar och försökt sälja dem till fel människor. Jag tror att man nu kommer att utveckla rätt bilar och försöka sälja de bilar man redan har till rätt personer. Nu har de äntligen fattat alla de här signalerna som har svävat omkring i luften.

Vad kommer att hända nu?

- Jag tror att vd:n Peter Augustsson har ett halvår kvar, kanske. Han får i uppgift nu att städa upp efter de här åren. Och sen undrar jag om han inte är förbrukad. Sedan kommer en ny chef som får leda Saab vidare. Och det är möjligt att det blir en amerikan.

Vad innebär det här för Saab?

- Om det blir så att en amerikan till slut tar över ledningen kan man säga att det är tråkigt att GM överlät ansvaret på ett gäng svenskar – och att de inte klarade av det. Saab kommer troligen att bli aningen mindre svenskt i framtiden.

Läs mer om Saab

Fredrik Rundkvist