Börsen har vänt - för den som vågar

16 aktieexperter ger råd - för fega och djärva

MIN EKONOMI

Nu börjar svenskarna hitta till börsen igen.

Aktiehandeln ökar i samma takt som Ericsson går upp.

Aftonbladet har låtit 16 experter ge sina bästa aktietips.

Foto: PETER KJELLERÅS
AKTIESPARARNA ÅTERVÄNDER Börsen tar glädjeskutt uppåt. Sedan nedgången på Stockholmsbörsen bröts i oktober har det pekat rakt uppåt. På stora aktiekvällen tidigare i veckan märktes optimismen bland mäklare och bankfolk. Peter Wallentin, marknadsansvarig, och Andreas Johansson, vd för Unga aktiesparare, tror sig kunna locka tillbaka medlemmarna. Medlemsantalet har halverats det senaste året.

Börsen har gått upp under hösten, i går med 3,6 procent.

- Telefonerna börjar ringa igen, både hos oss och hos fondmäklare. Många vaknade nog när Ericsson låg under tre spänn och tyckte att det var läge att köpa, säger P-O Rabner, regionchef på Aktiespararna.

Höstens börsuppgång har lockat svenskarna tillbaka till börsen. I november har börsen haft flera hundratusen aktiva köpare. Jämfört med under fotbolls-VM i juni då bara några tiotusentals svenskar orkade in på börsen.

- Det är en förvånansvärt snabb återhämtning, en ökning med tre gånger på fyra månader, säger Claes Hemberg, informationschef på nätmäklaren Avanza.

Förtroendet naggat

Förtroendet för börsen är dock rejält naggat i kanten. Många svenskar köpte sina första aktier med Telia och Ericsson i slutet av 90-talet och känner sig lurade.

- Då, 1999, var det ingen som pratade om att aktier är en riskplacering.

Aktier gick bara uppåt. Börsraset var såtillvida en nyttig erfarenhet, även om den var dyrköpt, säger Ulf Hedlundh, vd för investmentbolaget Svolder.

Ett högriskprojekt

För att återvinna förtroendet krävs en fortsatt uppgång. Många av de nya köparna är ute för att försöka ta igen sina förluster.

Ett högriskprojekt menar flera experter.

- Om det tagit tre år att få förlusterna, får man räkna med ett år eller ett och ett halvt innan man i bästa fall har pengarna tillbaka. Annars är chansen stor att man tar för höga risker, säger Claes Hemberg.

Inga säkra placeringar

Men med uppgången kommer också faran för en överdriven optimism.

- Mitt viktigaste råd är att du nu inte ska ryckas med av den senaste tidens uppgång och satsa för stor del av dina pengar på aktier. Efter en så stor uppgång som vi nu sett kommer en rekyl nedåt. Men den kanske inte kommer förrän efter årsskiftet, säger Anders Andersson, chefredaktör på Privata Affärer.

Hans råd är att blanda väl och ha en del av placeringarna i räntefonder. För några säkra aktier - det finns det inte.

Aftonbladets experter

Lågriskaktier

Mellanriskaktier

Högriskaktier

Aftonbladet har låtit 16 aktieexperter välja ut nio aktier vardera värda att satsa på just nu. Tre lågriskaktier - för dig som kollar dina aktier minst en gång per halvår. Tre mellanriskaktier - för dig som ser över dina aktier en gång i månaden. Tre högriskaktier - för dig som vill kolla dina aktier minst varje vecka. De 16 aktienanalytikerna valde 46 olika aktier. En del aktier hamnar i såväl högrisk- som mellanriskkategorin. Analysen bygger på en kommande konjunkturuppgång.

Leif-Åke Josefsson, Jessica Ritzén