Byt till bättre PPM-fond - nu

Nästa vecka betalas nya pengar in på ditt konto

MIN EKONOMI

På måndag trillar 20,7 friska miljarder in på svenskarnas PPM-konton.

Det är pengar som behövs.

För sedan starten för två år sedan har 35 miljarder gått upp i rök.

Foto: Magnus Wennman
bara hälften kvar De fonder Maria Karlsson, 29, valde hösten 2000 har rasat med 47 procent. "Jag har så långt kvar till pensionen att jag inte har brytt mig om att gå in och byta. Men nu kanske jag ska göra det för att se om det finns några som går med vinst", säger hon.

Maria Karlsson, 29, är bara en av många pensionsförlorare. 47 procent av hennes PPM-pengar är borta. Enda trösten är att hon är i gott sällskap.

5 048 000 andra pensionssparare delar hennes öde. Bara 31 000 står på plus.

- Alla mina fonder har gått med minus. Men jag har så många år kvar att spara på så jag har inte brytt mig om att byta fonder än, säger Maria Karlsson.

Fjolåret var dystert. Fonderna hos PPM minskade i värde med 32 procent. De som klarat sig bäst har satsat på räntor och Ryssland.

Eva Lindhé, presschef på PPM-myndigheten, betonar att premiepensionen bara är en liten del av den totala pensionen.

- Väldigt många har även en tjänste- och avtalspension som är fonderad. När man byter PPM-fonder kan det vara vettigt att se över vilka andra placeringar man gjort, säger hon.

Det är 5,1 miljoner pensionssparare som får påfyllning på sina konton på måndag. Därför går det inte att byta fonder under nästa vecka.

Läs också:

Leif-Åke Josefsson, Elisabeth Lindham