Saab sparkar ytterligare 69

Nytt varsel vid fabriken i Södertälje

MIN EKONOMI

Ytterligare 69 anställda får gå från Saab Automobile Powertrain i Södertälje.

Det är företagets andra varsel på några månader.

CabBen ska göras utomlands Största anledningen till att Saab nu sparkar 69 personer i Södertälje är att tillverkningen av Saabs cabriolet-modell flyttar till Österrike.

Varslet läggs i eftermiddag, efter att företagsledningen träffat de fackliga organisationerna. De 575 anställda informerades i går eftermiddag på ett stormöte.

Personalen börjar bli van vid neddragningar. I början av december varslades 30 anställda i Södertälje och 50 i Trollhättan.

- Då berördes enbart produktutvecklingen. De som varslas nu är inom produktionen och i huvudsak kollektivanställda, säger Markku Viitanen, informationsansvarig på Saab Automobile Powertrain.

Österrikare tar över

Företaget utvecklar och tillverkar motorer åt Saab Automobile och har 1 400 anställda i Sverige. Den främsta orsaken till neddragningen är att den finska tillverkningen av Saab 93 cabriolet upphör i månadsskiftet april/maj.

- Den nya cabben lanseras i vår och ska tillverkas i Österrike. Men produktionen fyller inte de volymer som vi förlorar i Finland, säger Markku Viitanen.

Han kan inte utesluta att det kommer fler varsel. Allt beror på hur det går för krisdrabbade Saab Automobile, som är företagets enda kund.

Gunnar Svensson

ARTIKELN HANDLAR OM