Allt fler handlar kläder via nätet

– och 97 procent av ungdomarna surfar

MIN EKONOMI

STOCKHOLM

Praktiskt taget alla unga gör det, men bara var femte över 65 år.

Använder internet, alltså.

Och allt fler, i synnerhet kvinnor, köper kläder den vägen. Det våras för klädaffärer på nätet med andra ord.

Uppgifterna finns i en ny undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Den visar också att även om få av äldre svenskar använder internet gör hela 97 av 100 mellan 16 och 24 år det.

Med tanke på att tekniken inte alls användes för tio år sedan är det knappast förvånande att den äldre generationen ännu inte upptäckt dess välsignelser.

Men de som gjort det, utnyttjar internet ofta och gärna. Var tredje svensk gör det varje dag. Män oftare än kvinnor enligt statistiken och i synnerhet ungdomar. Sjuttio procent av alla användare använder nätet för att söka information och för att kommunicera med varandra.

Film och resor

Det tredje största användningsområdet är köp och försäljning. Var fjärde internetanvändare köper varor och tjänster över nätet. De vanligaste köpen gäller film, musik, resor och logi. För ungdomar är det vanligaste köpet biljetter till olika evenemang. Medelålders personer köper oftast resor och logi.

Minst vanligt är det att handla mat på nätet.

Kvinnor handlar enligt SCB mest kläder och sportartiklar. Spännande uppgifter med tanke på den stora e-handelsdöden som drabbade i synnerhet företag som gav sig på försäljning av sportkläder via nätet.

Boocom, själva symbolen för e-handelns uppgång och fall satte under några hektiska månader sprätt på över en miljard kronor för att bygga upp försäljning av märkeskläder på nätet.

Surfa med nallen

Om SCB:s statistik håller i sig kanske klädhandeln på nätet går mot en ny och ljusare framtid.

SCB konstaterar att nu har sju av tio svenskar mellan 16-74 år tillgång till en stationär dator i hemmet. Ytterligare 19 procent har en bärbar dator hemma, ibland bägge delarna.

Nästan 90 procent av medborgarna har tillgång till en mobiltelefon. De som kan nå internet via mobilen blir också snabbt fler. Redan kan 22 procent i åldrarna 16-74 år om de vill surfa på nätet via nallen eller genom att koppla nallen till en bärbar dator.

Anders Lignell/TT