Fortsatt förlust för Sony Ericsson

– men samriskbolaget får nya sköna miljoner av ägarna

MIN EKONOMI

STOCKHOLM (TT)

Ericsson och Sony har beslutat att investera ytterligare 300 miljoner euro, motsvarande 2,8 miljarder kronor, i sitt gemensamma telefonföretag Sony Ericsson.

Investeringen, som innebär att företagen satsar 150 miljoner euro var, kommer att göras under första kvartalet.

Sony Ericsson meddelar samtidigt att företaget under fjärde kvartalet 2002 sålde 7,1 miljoner telefoner vilket är 4 procent fler än samma kvartal 2001 och 42 procent fler än tredje kvartalet 2002.

Den totala försäljningen uppgick till 1235 miljoner euro under kvartalet, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med samma kvartal året innan.

Bolaget gjorde en förlust på före skatt på 77 miljoner euro under kvartalet, vilket var 75 miljoner bättre än samma kvartal 2001.

Sony Ericsson bedömer att cirka 395 miljoner mobiltelefoner såldes under 2002, varav 115 miljoner under fjärde kvartalet. Med en egen försäljning på 7,1 miljoner skulle det ge Sony Ericsson en marknadsandel på drygt 6 procent under fjärde kvartalet.

Bolaget spår att den globala totalmarknaden för mobiltelefoner växer med cirka 10 procent under 2003 till cirka 435 miljoner enheter.

-Pengarna behövs som rörelsekapital och för nödvändiga investeringar i samband med att Sony Ericsson lanserar sin produktportfölj under de närmaste kvartalen, säger Pia Gideon informationschef på Ericsson.

-Företaget har haft framgångar med de enstaka produkter de lanserat hittills, men för att nå vinst måste de ha en bred produktportfölj, fortsätter hon.

De cirka 1,4 miljarder kronor, som Ericsson bidrar med ligger inom ramen för det avtal, som slöts mellan Sony och Ericsson i samband med bildandet av det gemensamma bolaget.

-Vi tror på verksamheten. Att diskutera ytterligare kapitaltillskott i framtiden är idag en hypotetisk fråga. Vi räknar med att det här tillskottet ska räcka för att Sony Ericsson under året ska ge vinst, säger Pia Gideon.

TT