Ericsson i fokus på börsen

Aktien stannade på 6:15 kr vid stängningen

MIN EKONOMI

STOCKHOLM

Nyheten om att Assa Abloys vd Carl-Henric Svanberg blir ny Ericsson-chef fick telekomjättens aktiekurs att stiga rejält på Stockholmsbörsen på torsdagen. Samtidigt rasade Assa Abloy.

Ericssons kurslyft räckte dock inte för att hålla börsen över nollstrecket. Sax-index hade vid stängning backat med 0,7 procent till 142,8, medan OMX-index hade gått ned med 0,4 procent till 474,3. Nedgången var i linje med tendensen på de ledande Europabörserna med skillnaden att kursfallen var större där.

Ericsson rusade upp efter beskedet om att Svanberg ska ta över vd-posten i april. Aktien steg som mest med närmare 14 procent under förmiddagen. Men senare under dagen kom uppgången av sig och vid stängning hade Ericsson stigit med 4,2 procent till 6:15 kronor.

De flesta analytiker välkomnade beskedet om vd-bytet. Carl-Henric Svanberg är ett mycket respekterat namn och har ett rykte om sig att vara skicklig på att skära ned kostnader och att genomföra företagsförvärv.

Konkurrenten Nokia föll däremot med 3,7 procent till 117 kronor.

För Assa Abloys aktieägare blev beskedet att Svanberg avgår som vd en kalldusch. Assa-aktien rasade med 14,6 procent till 76 kronor. Det hjälpte föga att Assa Abloy som vanligt levererade en solid rapport även om resultatet var lite lägre än väntat. Den nyutnämnde vd:n Bo Dankis fick finna sig att hamna helt i skymundan.

Bland övriga rapporterande bolag steg Axfood med 0,9 procent till 162:50 kronor efter att ha redovisat en fördubblad vinst för fjärde kvartalet.

Dagens vinnare var konsultföretaget Sweco som steg med 16,2 procent till 7:80 kronor trots att bolagets vinst halverades under 2002.

En lite mindre nyhet under dagen var att fastighetsbolaget Wihlborgs köper 5 procent av aktierna i konkurrenten Drott. Wihlborgs föll med 2,6 procent till 74 kronor medan Drott backade med 1,0 procent till 95 kronor.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM