Tur och skicklighet behövs för miljonvinst

Läsarna chattade om Aktie-SM med Anders Andersson

MIN EKONOMI

Anders Andersson, chefredaktör på Privata Affärer, tror på nya miljonvinster i Aktie-SM.

– Absolut. Bland så många deltagare finns det säkert någon som kan kombinera tur och skicklighet, skriver han i dagens chatt med läsarna.

Här är Anders Anderssons svar – och börstips.

M säger: Är det tur eller skicklighet som gör en vinnare i Aktie-SM?

Anders Andersson säger: En kombination. Du måste vara aktiv och byta ibland. I slutändan är det tur. För att öka chansen bör du ha tio portföljer. Eftersom det är bäst att satsa på aktier som rör sig kraftigt kommer då några av de tio portföljerna att rasa - och andra förhoppningsvis stiga.

Wintermania säger: Hej Anders, vad anser du om det fortsatta läget för Kungsleden i och med att Affärsvärlden sätter säljrekommendation i sin senaste analys?

Anders Andersson säger: Kungsleden har stigit kraftigt p g a att direktavkastningen varit hög i flera år. Men nu kan den ha gått upp för mycket. Dock fortfarande ett stabilt fastighetsbolag.

Nuskajagvinna säger: Hej Anders, vad tror du om börsen? Ska man vänta några dagar med att satsa sina pengar i tävlingen eller börja nu?

Anders Andersson säger: Krigshotet avgör nu börsläget dag för dag. Så marknaden är ovanligt nervös. Om tecknen på krig ökar sjunker kurserna. Men förhoppningsvis slipper vi krig - om vi börjar bli säkra på det drar kurserna upp som ett spjut - och då har vi svårt att hinna köpa.

Daniel säger: Hej, tror du att någon vinner en miljon igen?

Anders Andersson säger: Absolut. Bland så många deltagare finns det säkert någon som kan kombinera tur och skicklighet. Chans till miljonvinst ökar när många aktier rör sig kraftigt - och nu kastas kurserna upp och ned mer än någonsin. Tänk också på att det finns 200 andra fina priser - en New York-resa vore väl inte dum?

M säger: Ska man sitta kvar på sin Ericsson eller kommer de vända någongång?

Anders Andersson säger: Är Ericsson en stor del av din aktieportfölj så sälj en del. Ingen ska tro att Ericsson kommer upp i några 100 kr igen. Ericsson är en stor chansaktie - så i Aktie-SM är den ett bra alternativ. Procentuella ökningen och minskningen är ju stor varje dag för Ericsson, och det är sådana aktie som kan hjälpa till att dra upp dig i topp på listan i tävlingen - eller i botten (man vinner pris då också).

Sandra säger: Jag har 5 portföljer. Ska jag blanda i portföljerna eller ska jag t ex köra IT i en och skogsindustri i en? Vad är bäst?

Anders Andersson säger: Bäst är att satsa mest på en enda aktie i varje portfölj. IT-aktier rör sig kraftigast.

m säger: Hur mycket pengar ska man ha för att det ska vara lönt att ge sig in på börsen?

Anders Andersson säger: Eftersom minimicourtaget är minst 99 kr för varje affär bör man ha 30 000-40 000 kr för att kunna satsa på några olika aktier på börsen - du bör ha minst 3-4 i olika branscher. Aktieinvest och Stadshypotek är bra för den som satsar mindre.

Wellmar säger: Vad tror du om Skandia aktien och hur den påverkas av alla "affärer" kring Skandia.

Anders Andersson säger: VD:n Lars-Eric Petterssson har misskött Skandia. Jag kräver hans avgång i en ledare som ligger på www.privataaffarer.se. Men aktien har nu tagit så mycket stryk att den kan vara en turn-around-kandidat. Aktier som kostar så litet rör sig procentuellt mycket varje dag = bra som chans i Aktie-SM.

Vill vinna! säger: Hur har vinnarna gått tillväga i tävlingen genom åren? Vad är deras strategi?

Anders Andersson säger: De flesta har haft tio portföljer och i varje portfölj haft det mesta i en enda aktie. Några portföljer har då gått bra och de har vinnarna sedan jobbat hårt med. Thai som vann 1 milj kr i fjol vann på Lab2 och Aspiro.

G.Boll säger: Tja! Vad är det som gör att det går så trögt på börsen? Är det kriget som hägrar?

Anders Andersson säger: Krig hägrar inte - krig är ett nederlag för mänskligheten. Krig betyder död och elände - som en liten bieffekt kommer börsnedgång vid krig. Men jag hoppas att vi slipper krig - och får börsuppgång som bieffekt.

Mia säger: Hur mycket pengar bör man ha säkert t ex på bankbok innan man ger sig in i aktievärlden?

Anders Andersson säger: Du bör på banken eller i räntepapper ha så mycket så att du klarar oförutsedda utgifter - att pannan måste bytas t ex. Det du satsar på börsen är pengar som du kan undvara i minst 4-5 år.

Småföretagaren säger: Är du bara intresserad av aktier?

Anders Andersson säger: Nej. Jag är inte särskilt aktiefixerad. På jobbet här skriver jag mer om skatter och andra placeringar. På fritiden är jag mycket ute i naturen - kopplar av i skärgården nästan varje helg.

gudrun säger: Skall jag sälja aktiefonderna som minskat i värde 30% och placera allt på räntefonder eller bankkonto?

Anders Andersson säger: Har du stått ut i många år tycker jag att du kan vänta. Allt är så osäkert att mitt slitna råd om att ha en del i aktier och en del i räntebärande nu håller bättre än på länge. Läs i Privata Affärer om hur man bäst blandar sina placeringar.

Wellmar säger: Är det jämn fördelning av proffs och amatörer som deltar i Aktie-SM?

Anders Andersson säger: Mest amatörer med litet eller stort aktieintresse. Många nybörjare också, som genom att göra låtsasaffärer i tävlingen lär sig hur aktier rör sig - för att sedan kunna göra bra affärer på riktigt. Det kan väl vara värt 50 kr? Många har interna tävlingar på arbetsplatserna - bra samtalsämne och kul även om det inte blir pris.

Sofia säger: Vad tycker du om teknisk analys?

Anders Andersson säger: Om du genom fundamental analys eller genom att tro på ett bolags affärsidé bestämt dig för en viss aktie kan du använda dig av teknisk analys för att försöka se när det är bäst att köpa den. På www.privataaffarer.se kan du då klicka på teknisk analys - du får då ett bra instrument gratis (fast du måste vara prenumerant)

Hassan säger: Kan det på något vis vara positivt för någon del av aktiemarknaden med ett krig?

Anders Andersson säger: Jag vill ogärna spekulera i det, men för bolag som producerar krigsmaterial är det så. Ett krig pressar ned räntan, vilket är positivt för bolag som banker.

Wetcla säger: Ser du någon bransch som blir "het" på sikt?

Anders Andersson säger: Bioteknik kan vara en sådan bransch, där det kommer att finnas kursraketer och företag som går i kras.

Expert säger: Kan staten göra nåt för att få upp folks förtroende för marknaden - eller tycker du att självsanering är bästa medicinen ? Jag tänker på t ex optionsavtal där folk i styrelsen gynnar varandra på ett orimligt sätt, och som ofta gör mer skada än nytta för företaget.

Anders Andersson säger: Alla aktörer måste hjälpas åt för att återskapa förtroendet för aktier - mer upplysning, hårdare regler från finansinspektionen och skärpning från företagen när det gäller insidesaffärer, info och bonusavtal.

Johan säger: Vilka aktier skulle du satsa på?

Anders Andersson säger: Köprekommendationer för aktier med hög risk i senaste Privata Affärer är dessa:

Assa Abloy, Axis, Expanda, H&M, Human Care, Intrum Justitia, MTG, Nokia, Perbio Science, Pergo, Q-med, Sectra.

Av dessa hart jag själv H&M och Nokia. De tror jag på.

BELGANET säger: Ska man binda lånet nu på 4.50% eller ska man avvakta?

Anders Andersson säger: Om du käre bleking tror att det blir krig tror jag att du ska avvakta - då sjunker räntan ytterligare. Så syniskt och omänskligt reagerar räntemarknaden.

Kevin säger: Tycker du att de "uppblåsta" företag som har fuskat med redovisningen och dyl. som dykt upp på senare år är ett allvarligt tecken på att systemet (med aktiehandel) inte riktigt fungerar?

Anders Andersson säger: Det visar att etiken ibland är dålig. Men det visar också att oegentligheter faktiskt avslöjas - och det är bra.

Mia säger: Tänkte öka mitt månadssparande lite för ett par års sikt, ca 1000 kr/månad. Vad vågar man satsa på just nu som inte går neråt? Räntefonder, eller helt simpelt ett vanligt bankkonto? Man blir lite uppgiven nu när allt går neråt och tycker kanske att det är svårt att våga starta ett nysparande.

Anders Andersson säger: Visst har det varit dyster, så man ska vara litet försiktig. Men med månadssparande sprider man riskerna bra. Är det ett sparande på minst 7-8 år så satsa hälften i en globalfond och hälften i en svensk fond.

Håkan O säger: Hur gör man för att hitta aktier som rör sig mycket upp och ner?

Anders Andersson säger: Bra idé för Aktie-SM. Leta då aktier bland dem som sjunkit kraftigt. De kan ju var ”turn around kandidater” och också snabbt stiga. Gå då in på Aktienavigatorn på www.privataaffarer.se och klicka sedan på Jämför aktie. I rullistorna kan du sedan sortera på Utveckling på t ex 3 månader – och få en topplista på de som sjunkit mest. Listan toppas nu av Sign On (- 75%) och Labs2 (-70 %). Labs 2 ledde miljonvinnaren Thai till seger i förra omgången.

Anders Andersson säger: Jag tackar för i dag - och önskar dig lycka till i Aktie-SM - och hoppas att tävlingen också ska ge insikter i aktiernas förunderliga värld. Hej då.

ARTIKELN HANDLAR OM