Slutet är nära för Percys baneman

Martin Ebner är skyldig 65 miljarder - och riskerar åtal

MIN EKONOMI

För ett år sedan såg han till att Percy Barnevik försvann från svenskt näringsliv.

I dag är finansmannen Martin Ebner själv nere för räkning.

Foto: Lotte Fernwall
MAKTEN KRYMPER Finansmannen Martin Ebner använde sin aktiemakt i ABB och Investor för att tvinga fram uppgifterna om styrelseordföranden Percy Barneviks pension. Vad som sedan hände är företagshistoria. Nu ligger Ebners eget huvud på stupstocken. ABB:s störtdykning på börsen och andra misslyckade affärer innebär att schweizaren är skyldig 65 miljarder kronor.

Den svensk-schweiziske verkstadsjätten ABB presenterar i dag bokslutet för 2002. Företaget väntas göra stora förluster för andra året i rad.

För ett år sedan ägde den flugprydde schweizaren Martin Ebner 10,2 procent av aktierna i ABB. En kontrollpost som han utnyttjade till att förgöra Percy Barnevik och offentligt förnedra familjen Wallenberg.

Det började med att Ebner begärde besked om pensionsvillkoren för ABB:s förrförre vd Göran Lindahl. Och slutade med en dramatisk föreställning på ABB:s bolagsstämma i Zürich i mars förra året.

Historien är i korthet som följer. Arbetarsonen Martin Ebner bildar BZ-gruppen, ett konglomerat av företag med tolv anställda som skaffar sig stora poster i en rad företag.

Två av dem ingår i Wallenbergsfären, ABB och Investor. Ebner blir jätterik.

Men han är inte nöjd. Han tycker att aktieägarna får ut för lite. Han vill ändra på det. Det leder till en konflikt med kusinerna Jacob och Marcus Wallenberg liksom med Investors dåvarande ordförande, förre ABB-chefen Percy Barnevik.

930 miljoner i pension

Hösten 2001 lämnar Barnevik hastigt och oväntat posten som ordförande i ABB. Efter några månader får det sin förklaring. Då förmår Ebner ABB:s styrelse att offentliggöra pensionsavtalen med Barnevik och hans efterträdare Göran Lindahl. 930 respektive 530 miljoner.

Avslöjandet tvingar Percy Barnevik att lämna ordförandeposten i Investor. På mindre än en halv dag förvandlas näringslivets guldgosse till paria. I dag bor han i Storbritannien och är ordförande i den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra Zeneca. Samt sitter i General Motors styrelse.

På bolagsstämman i Zürich stod Martin Ebner på topp. Familjen Wallenberg tvingades dansa efter hans pipa.

Tvingade fram pengar

Där meddelade Ebner att en överenskommelse gjorts om återbetalning av 61 respektive 56 procent av pensionerna. I stället skulle Barnevik och Lindahl beviljas ansvarsfrihet. Byteshandeln var varken känd eller godkänd av styrelseledamoten Jacob Wallenberg.

I dag är läget helt annorlunda, Martin Ebner är nere för räkning. Enligt amerikanska Wall Street Journal uppgår hans skulder till 65 miljarder kronor.

Förlustaffärer

Under året har han sålt mängder av aktier till lägre priser än han köpte för. I den italienska däcktillverkaren Pirelli anklagas han för insideraffärer. Kontrollen över de fonder där merparten av Ebners aktier var placerade har tagits över av banker.

ABB:s styrelse lämnade han redan för fyra månader sedan. Jacob Wallenberg övertog platsen i företagets nominerings- och belöningskommitté. Man kan föreställa sig att hämnden kändes ljuv.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM