Bures ordförande hoppar av efter brakförlust

Bolaget redovisar förlust på 1,4 miljarder

MIN EKONOMI

Det krisdrabbade riskkapitalbolaget Bure Equitys styrelseordförande Gösta Wiking avgår efter fyra år på posten.

Rederichefen Håkan Larsson tar över ordförandeklubban.

Enligt ett pressmeddelande från Bure lämnar Gösta Wiking ordförandeposten på egen begäran. Han utsågs till ordförande 1999 och har varit ledamot i Bures styrelse sedan 1992.

Wikings avgång ska ses mot bakgrund av Bures svåra problem. I förra veckan redovisade bolaget, efter ett att ha varit börsstoppat i över en vecka, en förlust på nästan 1,4 miljarder kronor för 2002.

Värdet på Bures tillgångar rasade under fjolåret, samtidigt som skulderna ökade kraftigt. Dessutom redovisar flertalet av de bolag som Bure har ägande i svaga resultat.

Planerar nyemission

Förutom börsraset är orsaken till Bures problem en rad aktieköp i bland annat IT- och medieföretag för lånade pengar.

Under slutet av 2002 drabbades Bure av ytterligare ett bakslag då teknikkonsulten Swecos samgående med danska Carl Bro, som Bure äger till hälften, misslyckades.

Nu måste Bures finanser stärkas och i bokslutskommunikén meddelade bolaget att styrelsen förbereder en nyemission. Villkoren skulle presenteras ''snarast möjligt''.

Nästan en vecka senare kan Bures informationschef Irene Axelsson inte ge några besked om nyemissionen.

- Vi har ingen ny information, säger hon.

TT: När kan ett besked komma?

- Jag har ingen deadline utan jag har bara det som styrelsen sagt i kommunikén - snarast möjligt.

Känner nye vd:n

Till ny ordförande har Burestyrelsen utsett ledamoten Håkan Larsson, nytillträdd vd för rederiet B & N Nordsjöfrakt. Han har tidigare varit koncernchef i den tyska transportkoncernen Schenker.

Larsson har även band till Bures blivande vd, Lennart Svantesson. Sedan 1995 är han ledamot i styrelsen för Scribona, där Svantesson lämnar vd-jobbet i slutet av mars.

Beskedet om ordförandebytet hade ingen effekt på Bures aktiekurs, som var oförändrad under torsdagens inledande handel på Stockholmsbörsen. Sedan årsskiftet har Bures aktie fallit med nästan 70 procent.

TT har utan framgång sökt Gösta Wiking för en kommentar.

Mats Rörbecker/TT

ARTIKELN HANDLAR OM