Sverige tredje dyraste landet i Europa

Hemelektronik kostsamt i Sverige

MIN EKONOMI

En färsk prisundersökning visar att Sverige är det tredje dyraste landet i Europa.

Framförallt är det hemelektronik som kostar i Sverige.

De nordiska länderna är dyrast i Europa. Norge toppar listan med god marginal och Sverige ligger på en tredjeplats.

Billigast är Portugal och Grekland.

Pricerunner Research har under två veckor i februari jämfört priserna på bland annat mat och dryck, bussbiljetter och dvd i olika EU-länder, skriver Göteborgs-Postern.

I undersökningen ingår 42 olika produkter i 16 europeiska länder - och prisskillnaderna är stora.

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att EU ska vara en inre marknad. Vår jämförelse visar att vi är långt därifrån, säger Kristofer Arwin, koncernchef på Pricerunner, till GP.

Glass är billigt

De svenska varorna är dyrare än Europa-genomsnittet i 36 fall av 42. Till de billiga varorna hör hamburgare och glass. Men hemelektronik är däremot dyrt - bara Norge har högre priser än Sverige.

Är man spekulant på en digitalkamera eller en dvd bör man handla i Storbritannien, Tyskland eller Schweiz, enligt undersökningen.

– En förklaring kan vara att de länderna är stora marknader med relativt stora inköpsvolymer på de här produkterna. Det gör att konkurrensen är hårdare. De mindre länderna har alla klart högre priser på de här varorna, säger Kristofer Arwin till GP.

Sverige är även dyrt när det gäller mat och dryck, cigaretter, morgontidningar, parfym, bensin och bussbiljetter. Priserna på de varorna överstiger Europa-genomsnittet med elva procent. Norge ligger hela 44 procent över snittet.

Där kostar ett paket Marlboro lights 82 kronor, svenskarna får punga ut med 38,50.

Frida Johansson