Sista chansen på miljonvinsten

MIN EKONOMI

Idag är det sista möjligheten att anmäla dig till Aktie-SM – och därmed ha chansen att vinna en miljon. Med rätt aktier i portföljen stiger den i värde och vinner du tävlingen får du hela värdeökningen i förstapris – max en miljon. Dessutom får du många lärdomar hur det är att handla med aktier på stockholmsbörsen.

Foto: mikael gustavsen
Sista chansen idag att anmäla sig till Aktie-SM.

Aktie-SM är mycket på samma gång. Tävling för de spelsugna, ett sätt att tampas inom familjen, på arbetsplatsen eller med kompisarna – eller ett bra sätt att lära sig mer om spelat på börsen.

För det är en sak att se på A-ekonomi eller läsa dagstidningarnas börssidor över kursrörelserna upp och ned – och en helt annan sak att själv delta i spelet.

Spela själv

För det är precis vad du gör när du handlar aktier fiktivt i Aktie-SM. För 100 000 kr i låtsaspengar kan du köpa och sälja aktier varje dag till dagens sista kurs och därmed får du en mycket bättre känsla för kursrörelserna än om man bara betraktar aktiemarknaden från sidan.

Och det är inte bara lärorikt utan även mycket spännande. Aktie-SM pågår bara några månader och det innebär att slumpen spelar i hög grad vilken placerare som till slut tar hand om förstapriset. Det gäller att ha en stor portion tur för att vara med i toppen – och inte minst våga satsa på högriskaktierna. För hög risk motsvaras i andra ändan också av hög chans, vilket innebär större möjligheter till starka uppgångar under kort tid.

Fördubblad kurs

Det innebär att stabila verkstadsbolag som t ex Electrolux, Sandvik eller Atlas Copco knappast tillhör favoritaktierna i Aktie-SM för dem som siktar på en topplacering. Däremot finns det andra större bolag som kan röra sig betydligt mer, ABB, Skandia och Ericsson är tre bra exempel som kan svänga kraftigt – under de sista åren har tyvärr svängningarna varit mest nedåtriktade. Men under perioder har kursen mer än fördubblats, vilket naturligtvis gör aktierna intressanta i Aktie-SM.

Ett annat tips är att placera i bolag där man tror att de kan hända någonting – en bra rapport i april/maj, chans till uppköp eller någon annan förändring som gör att aktiemarknaden bli positivt överraskad och kan höja kursen ordentligt på kort tid.

Förlorare kan ge vinst

En tredje variant för att komma högt i tävlingen är att satsa på sk vinnande förlorare, dvs se på de aktier som varit förlorare under senaste dagarna/veckorna. Dessa kan ibland ha blivit alltför nedtryckta, vilket gör att sk fyndköpare som kommer in nära bottennivåerna kan bidra till en stark uppryckning.

Det kostar 50 kr att vara med i Aktie-SM och då får du spela på börsen ”på riktigt” utan att riskera sparkapitalet. För tävlingens regler innebär att Aktie-SM liknar verkligheten i hög grad och därför är det en alldeles utmärkt form att testa sin förmåga att förutse marknadens upp- och nedgångar. Lycka till!

Magnus Alfredsson , börskrönikör Privata Affärer