Nokia sänker vinstprognos

Aktien föll efter beskedet

MIN EKONOMI

Finländska Nokia räknar med att vinsten per aktie för första kvartalet i år hamnar i intervallet 0:15-0:17 euro. Det framgår av bolagets uppdaterade prognoser, som presenterades på tisdagen.

I bokslutskommunikén för 2002 förutspådde Nokia en vinst per aktie i intervallet 0:15-0:19 euro.

Nokia Networks kommer att göra en betydande rörelseförlust under första kvartalet. Bakom förlusten ligger både att försäljningen blir sämre än väntat och kostnader som har med 3G-utbyggnaden att göra.

Försäljningsprognosen i bokslutet var en tillväxt på 0-9 procent för Mobile Phones under första kvartalet. Nu räknar bolaget med att hamna i den nedre delen av det intervallet.

För hela Nokia väntades en något lägre tillväxt. Bolaget står fast vid den bedömningen.

Börsfall

Tidigare har bolaget sagt att totalmarknaden för mobiltelefoner väntas växa med 10 procent eller mer, från cirka 405 miljoner enheter 2002. Bolaget säger nu att man räknar med att första kvartalet ska ge en betydande tillväxt på mobiltelefonerna, räknat på årsbasis. Samtidigt räknar Nokia med att växa snabbare än marknaden som helhet.

Nokias uppdatering av sina prognoser fick både Nokias och Ericssons aktie att falla kraftigt på Stockholmsbörsen. Nokiaaktien hade klockan 11.15 fallit med 6,6 procent till 99 kronor. Nokias justerade prognoser slog dock hårdast mot det systemberoende Ericsson, vars aktie rasade med 12,8 procent till 4:22 kronor.

TT