"Jag är van vid att vara ensam kvinna"

MIN EKONOMI

På sina jobb har hon nästan alltid varit ensam kvinna i toppskiktet.

Nu blir hon det på nytt.

Nyhetsbyrån TT:s chef Ebba Lindsö går över till arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och blir dess första kvinnliga vd.

1 Du kliver rakt in i ett mansnäste?

- Ja, majoriteten där är män. Men jag är van. Jag har nästan alltid varit ensam kvinna, från det att jag började hos Sahléns som skeppsmäklare. Även i finansvärlden var majoriteten av dem som var chefer män. Och likadant när det gällde styrelser. Det är egentligen först i media det varit en rätt jämn könsfördelning.

2 Får du samma lön som din företrädare Göran Tunhammar?

- Jag får lite mer faktiskt. För mig var det viktigt att få en ersättning på samma nivå som min företrädares.

3 Hur tänker du jobba för att fler kvinnor ska väljas in i företagsstyrelser?

- Jag tror att det är viktigt med förebilder. Jag är övertygad om, eftersom det finns så många duktiga kvinnor, att det kommer att vara stor efterfrågan på dessa.

4 På fyra år har du vänt Tidningarnas Telegrambyrå, TT, från krisföretag till vinstbyrå. Varför lyckades du?

- Jag är väldigt målinriktad och handlingskraftig. Jag är också lyssnande och empatisk. Som ledare tror jag att det är bra att ha den här kombinationen. Jag var väldigt målinriktad på att ta TT från den kris det var till det framgångsföretag det är i dag. Och jag började med att lyssna på TT:s fantastiska personal, hade enskilda samtal med alla anställda.

5 Du har också nämnts som kandidat till jobbet som vd för Sveriges Radio. Lockade Svenskt Näringsliv mer?

- Jag har haft ett antal förfrågningar. Det jag verkligen vill göra är att göra något viktigt. Att jobba för ett starkare, roligare och mer framgångsrikt och företagarvänligt Sverige. Jag har svårt att hitta något som kan vara mer viktigt.

6 "Ett starkare, roligare och mer företagsamt Sverige". Är det klent med framtidstron just nu?

- Ja. Det är mycket negativa saker, varsel, äldrevården, det startas färre företag, det ansöks om färre patent. Varje dag när man öppnar en tidning så ser man tecken på saker som visar att trenderna är lite grand åt fel håll. Jag tror att det är väldigt viktigt att vända och jag tror att det är ganska bråttom att göra det. Det enda sättet att få Sverige mer framgångsrikt är att skapa goda förutsättningar för företagandet.

7 Hur kan du som publicist gå rakt över till andra sidan?

- Det skedde inte utan vånda. Och med en viss melankoli. Jag funderade mycket noga igenom det. Och skälet till att jag fattade det här beslutet är att det jag alltid velat är att jobba med något som är viktigt.

8 Hur hinner du med din stora familj?

- Jag vill gärna vara världens bästa mamma men tidsmässigt är jag inte det. Min familj betyder oerhört mycket för mig. Och jag tillbringar all min fritid med familjen.

9 Du mediterar på

jobbet?

- Nej, inte på jobbet. Men jag försöker meditera två gånger varje dag. Jag går upp tjugo minuter tidigare varje morgon och så försöker jag hinna meditera på kvällen också.

10 Har du varit föräldraledig?

- Ja, det har jag. Med mina två första barn var jag ledig i ett halvår var. Och med Oliver var jag ledig länge. I samband med att jag fick honom så slutade jag i finansmarknaden. Då verkade jag som konsult först och styrelseproffs. Riktigt äkta ledig var jag inte, men jag kunde vara med honom mycket.

11 Du har beskrivit dig själv som "en otålig person". Varför är du det?

- Jag vill uträtta saker. Jag är målinriktad. Och jag vill gärna nå målen så snabbt som möjligt. I det ligger ett slags otålighet.

12 Har du ett kvinnligt

nätverk?

- Nej, men jag har en stor bekantskapskrets där både män och kvinnor ingår.

Snabbfakta/Ebba Lindsö

Leif-Åke Josefsson