Nedåt på börserna i New York

MIN EKONOMI

New York

Kurserna vek av nedåt något under torsdagens börshandel i New York. Investerare var oroliga för att ett utdraget krig i Irak skulle sätta käppar i hjulen för USA:s ekonomiska återhämtning.

Dow Jones industriindex backade med 0,4 procent till 8 201,4, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex sjönk med 0,2 procent till 1 384,2.

I den inledande handeln föll kurserna kraftigt för att under den avslutande handeln återhämta sig och pendla kring nollstrecket.

Wall Street skakades om av en artikel i tidningen Washington Post i vilken amerikanska officerare sade att Irakkriget skulle pågå under flera månader till följd av dåligt väder, dåliga försörjningsmöjligheter och styvnackat motstånd från irakiska regeringstrupper.

Oro för att General Electric (GE) skulle tvingas sälja av tillgångar för att ha råd att köpa finländska Instrumentarium tyngde GE-aktien, som tappade 0,6 procent.

På Nasdaq rasade mobilkretstillverkaren Broadcom med 16,2 procent efter det att Morgan Stanley sänkt sitt investeringsbetyg. En annan förlorare var Steel Technologies som tappade 8,1 procent efter en vinstvarning.

Processorjätten Intel och nätverkskoncernen Cisco Systems tappade 1,7 respektive 1,2 procent.

Oljepriset rusade upp och dollarn fortsatte att tappa mark mot andra ledande världsvalutor. Det högre oljepriset innebar dock goda nyheter för oljeservicebolag som Halliburton och Baker Hughes, upp med 3,9 respektive 2,8 procent.

Risken för ett utdraget krig drog även upp försvarssektorn. Alliant Technologies och Northrop Grumman steg med 2,4 procent vardera.

En annan vinnare var IT-konsulten Computer Sciences vars aktie steg med 4,8 procent efter det att bolaget fått ett miljardkontrakt av mobiljätten Motorola.

Utvecklingen för de svenska aktierna var överlag negativ. Telekomkoncernen Ericssons depåbevis, som motsvarar tio B-aktier, sjönk med 2,9 procent till 6:84 dollar (59:06 kronor).

Andra förlorare var kullagertillverkaren SKF, ned med 3,0 procent till 26:10 dollar (225:37 kronor) och verkstadskoncernen ABB, ned med 3,3 procent till 2:64 dollar (22:80 kronor).

TT-Reuters