Aktiestinsens ”trista” taktik gav 2 miljoner

MIN EKONOMI

Han tjänade 2,3 miljoner på sina aktier förra året bara i utdelning.

- Det är den taktiken jag haft hela tiden - att köpa substans och utdelning i stället för luft, säger "aktiestinsen" Lennart Israelsson, 87, i Nässjö.

Tack vare begränsningsregeln får han behålla 40 procent.

- Jag är belåten med det.

Andra räknar förluster. Hur gör du?

- Jag gör ingenting. Jag sådde ett frö 1946, och det är det som växer.

1940 började Lennart läsa om aktier, 1946 köpte han fem Sandvik för 100 kronor styck. 1980 hade han fått ihop sin första miljon, samtidigt som han som SJ-anställd kunde gå i pension vid 63.

Nu är han 87 år och hans aktier är värda cirka 40 miljoner.

- Jag får inte behålla aktierna så länge. Jag köper billigt, och så får jag bra betalt när de blir uppköpta.

- Sen har jag en massa skit. De delar ju ut många, jag har fått mycket skräp. Men de kanske kan bli något med tiden. Jag har fått Observer, Securitas, Assa Abloy "

I dag är "aktiestinsen" på bolagsstämma i Stockholm. Han har föreslagit att man slaktar Industrivärden och delar ut pengarna till ägarna.

Mest skog i portföljen

- Ja, jag tycker de missköter det så förbaskat så jag ska upp och snacka med dem. Jag är oberoende så jag vågar säga det - jag har ju min statspension, den kan de inte ta ifrån mig, säger han och skrattar.

Han räknar raskt: de 61 800 aktierna i Industrivärden var en gång värda mer än 16 miljoner. Nu är de värda 5,8 miljoner.

- Industrivärden har gått tillbaka över 70 procent - lik förbaskat begär styrelsen två och en halv miljon kronor, för att träffas några gånger på året. Och så jädra fina titlar som dom gubbarna har!

Lennart Israelsson sköter sin hobby från hemmet, utan internet. Portföljen består mestadels av realvärden som skog och fastigheter.

Folk brukar tycka att hans modell är trist, berättar han.

- Men jag säger att under tiden jag väntar har jag bra direktavkastning.

Dans ger bättre utdelning

Fonder gillar han inte, mäklare har han ingen användning för.

- Småpojkarna vet inget om framtiden. Det vet inte jag heller, men jag har erfarenhet. Och då vet man att allt går igen. Jag har hållit på över 60 år.

Ett tag höll han föredrag tre gånger i veckan, nu tar han det lugnare. Huvudet håller han friskt med korsord och aktieaffärer, för kroppen gäller stavgång, och dans.

För tio år sedan mötte han Marianne Svensson på pensionärsdans. Nu är de sambor i en lägenhet i Nässjö.

- Aktier ger bra utdelning, men pensionärsdans ger bättre, säger han.

Hans bästa regler och köpråd

Lena Olsson