Är han Ericssons räddande ängel?

Svanbergs första dag på jobbet blev en maratonlång stämma

MIN EKONOMI

Första dan på nya jobbet blev tuff.

Efter en maratonlång stämma med ilskna småsparare andades han ut - nu riktar han blicken framåt.

I går tog Carl-Henrik Svanberg över ansvaret för krisdrabbade Ericsson.

Foto: ULF HÖJER
Solbränd seglare I går tog miljonären Carl-Henric Svanberg, 50, formellt över rodret på krisbolaget Ericsson. "Vi måste få lönsamhet så fort som möjligt".

Sent i går kväll avslutades Ericssons rekordlånga stämma i Globen i Stockholm.

I sex timmar fick drygt 2 000 aktieägare chans att säga sitt om skillnaden i rösträtt mellan A- och B-aktier, bristen på kvinnor i toppen och det saftiga extra arvodet på 11 miljoner till styrelseordföranden Michael Treschow.

- Det är klart att den här typen av frågor väcker känslor när företaget går igenom en kris, sa en märkbart trött Carl-Henric Svanberg direkt efter stämman.

Bakom sig har Carl-Henric Svanberg två månaders hård träning för att lära sig en ny bransch.

När blir Ericsson lönsamt igen?

- Så snart som möjligt, jag vill inte försöka säga när. Ericsson måste snabbt tillbaka till vinst för att avgöra sitt eget öde.

Vad har du gjort dina första veckor?

- Lärt känna organisationen. Jag har träffat hundratals människor och pratat relativt djupt om hur de ser på Ericsson, vad som är bra och vad som skulle kunna bli bättre.

Har du blivit medietränad?

- Nja, jag har väl fått samma råd som Kurt. Det gäller framför allt att ge en så enkel och korrekt bild av verkligheten som möjligt.

Enligt Kurt Hellström måste en Ericsson-vd vara seg, tålig och envis. Vad tycker du?

- Man måste motivera de anställda att vara uthålliga och tåliga. En ledare måste samla kraften i organisationen så att alla ser målet och får entusiasm att gå vidare även när det tar emot.

Hur viktigt är 3 G för Ericsson?

- Precis lika viktigt som GSM en gång var. Vi utvecklar hela tiden nya generationer som öppnar nya dimensioner för hur vi använder våra mobiltelefoner.

Du har själv en 3 G-telefon.

- Ja, den är fantastiskt kul. Tänk att se Djurgården göra mål mot Färjestad på den lilla skärmen. Eller att ringa upp Bert Nordberg på mobilsystem och fråga hur faktureringen för mars ser ut och se om han rodnar.

Det finns bara en enda kvinna i din stora ledningsgrupp?

- Vi ville ha en ledning med med förankring i hela företaget och tog de som satt som chefer i dag. Vi har inte gjort någon särskild utvärdering av var och en. Jag tror vi får in fler kvinnor i framtiden.

Vilka beröringspunkter finns mellan Ericsson och ditt gamla företag Assa Abloy?

- Det handlar om att samla alla och få den gemensamma kraften. Jag kan ju känna att det finns ett behov på Ericsson av att samlas och enas om vilken riktning vi ska gå.

Elisabeth Lindham