”Arbetskläder måste vara speciella skyddskläder för att dras av”

Anders Andersson svarar på chattarnas frågor om deklaration

MIN EKONOMI

Anders Andersson säger: Hej alla glada deklaranter. Fråga på - deklartionen närmar sig - mindre än en månad kvar. Missa inte all hjälp på www.aftonbladet.se/deklarera

Hella säger: Om man helgjobbar på annan ort än bostadsorten räknas det då som tillfälligt arbete? Kan man göra alla de avdrag som följer av tillfälligt arbete? Om inte, vilka avdrag har man möjlighet att göra?

Anders Andersson säger: Jo, om du övernattar mellan lördag och söndag gäller alla avdrag som fär tillfälligt arbete - 95 kr/natt, 95 kr perarbetsdag + hemresa. Se vidare frågor på www.aftonbladet/deklarera

Monica säger: Hejsan! jag undrar hur mycket man måste ha tjänat på ett år för att få deklarera

Anders Andersson säger: Deklarera om du fått förtryckt blankett. Annars ska du göra det om du har mer än grundavdraget - 11 200 kr.

Ludde säger: Hej. Har just släppt debutroman. Räknas som hobbyverksamhet. Men de har lagt in det under inkomst av tjänst i den färdiga deklarationsblanketten. Det finns ju en separat blankett för hobbyinkomst. Vilka avdrag har jag rätt till för hobby? Ska jag betala egenavgifter och skatt?

Anders Andersson säger: Stryk över den siffran och fyll i hobbyblankett. Här gäller som alltid - avdrag för kostnader du haft för att tjäna dina pengar. Läs mer under hobby i Avdragslexikon 2003 på www.aftonbladet/deklarera

Jordan_23 säger: Jag sålde mitt hus förra året men förstår inte hur jag ska deklarera. Hur gör man? Hjälp!

Anders Andersson säger: Nu låter det som om jag ständigt gör reklam för www.aftonbladet/deklarera. Men faktum är att är att du i en interaktiv guide där får hjälp steg för steg att fylla i blankett K5 som du ska använda och som är rätt krånglig.

hawkeye säger: hur stor är reaskatten p åförsäljning av tomtmark för en privatperson

Anders Andersson säger: 20 procent av vinsten

mari säger: Vad kan man dra av för när det gäller skolböcker och arbetskläder.

Anders Andersson säger: Arbetskläder måste vara speciella skyddskläder för att bli avdragsgilla. Böckerna ska inte vara för direkta studier, utan sådana du behöver för ditt skattepliktiga jobb

kalle kula säger: hej,har du nåt bra avdrags tips till mig som nybliven husägare?

Anders Andersson säger: Låneräntan är det stora avdraget. Om ni är två makar som äger det kan ni i princip fördela låneräntorna hur ni vill.

Lasse M säger: Jag använder en revisor för min enskilda firma? Kastar jag pengarna i sjön? Förväntas man klara deklarationen själv, även om man har enskild firma?

Anders Andersson säger: Det beror helt på hur mycket erfarenhet du har - och tid. I senaste Privata Affärer finns på sid 26-27 tips för enskild firma. Det går att skjuta på skatten med expansionsfond, räntefördelning och periodiseringsfond.

Helena säger: Hej! Jag jobbar i en tobaksaffär och undrar hur mycket jag kan dra för alla telefonsamtal,bokföringsprogram papper pennor mm. Plus att jag va tvungen att ta med mobilen på sem till GrandCanaria förra året. Vilket kostade en del. Vet ej vad som är rimligt!

Anders Andersson säger: Det är de kostnader du haft i direkt samband med jobbet. Har du betalat för ett bokföringsprogram som du använder för att redovisa arbetsgivarens bokföring drar du av det. Men säg till arbetsgivaren att han ska betala sådana saker som du använder i jobbet.

allan säger: Hej! 51.000 har jag förlust på mina aktier kan jag göra avdrag?

Anders Andersson säger: Ja, Allan du som de flesta har mest förluster. Om du inte har några aktievinster blir din skattesänkning 10 710 kr - 21 % av förlusten (70 x 30 =21 %)

henke säger: hej är depåavgiften avdragsgill?

Anders Andersson säger: Ja - en avdragsgill förvaltningsavgift på blankettens ruta 61. Men de första 1 000 kronorna är inte avdragsgilla.

J. Thomhave säger: Det där med låneräntan för hus var intressant; Min sambo och jag har köpt lägenhet. Hon tjänar mindre än hälften av vad jag gör. Hur ska vi dela upp låneräntorna för bästa effekt?

Anders Andersson säger: Det viktigaste är att ingen kommer över 100 000 kr i kapitalunderskott ( för den del som ligger över blir det 21 och inte 30 % i skattesänkning). För övrigt är det bäst att fördela så att inte den ene av er får skatt tillbaka och den andre kvarskatt.

Åse säger: Eftersom jag har ett rekryteringsbidrag i år har jag ju ingen inkomst. Hur blir det då nästa år med min skatt. Vi bor i eget hus och jag står på halva, så jag får i alla fall dra av räntorna

Anders Andersson säger: Låneräntor ger en skattereduktion som dras av ifrån inkomstskatt och fastighetsskatt. Om inte den skatten räcker för att täcka 30 % x låneräntan missar du en del av avdraget. Då gäller det att se till så att andre maken/sambon, som väl har inkomst, tar mer.

J. Thomhave säger: Hej Anders! Jag startade företag förra året (vid sidan om mitt heltidsarbete). Hur mycket i förlust kan jag låta företaget gå första året sett som investeringar för framtida förtjänster? Jag omsatte c:a 50.000kr sept-dec.

Anders Andersson säger: Svårt att säga. Men förlusten kan du spara under fem år, eftersom det är en nystartad firma

Persan säger: En fråga. Jag har varit anstäld på ett företag som hyrde ut mig till ett annat. När jag senare fick mina papper från RSV så visade det sig att dom inte har skickat in några info. om lön under den perioden som jag var anstäld av dom. Vad kan man gära och vad kan hända. Jag har alla lönespecar sparade och tänkte skicka med dom.

Anders Andersson säger: Skicka inte med några lönespecar med deklarationen. Ta upp den skattepliktiga inkomst du fått, oavsett vad som står på kontrolluppgiften. KOntakta sedan arbetsgivaren och säga att de skickar nya kontrolluppgifter.

mikeman säger: Hej! Jag har varit domare under forra aret, vad kan jag fa dra av? All ersattning ar inte for domaruppdraget utan en del hanfor sig till reseersattning, ska jag skatta for den ocksa?

Anders Andersson säger: Finns särskilt idrottsavdrag på 3 000 kr. Dra av detta + resor. Se vidare Avdragslexikon 2003 på www.aftonbladet/deklarera

Bäsaren säger: Hej Anders, får jag dra av en viss del för traktamente (utomlands och inom Sverige) även om jag får traktamente från jobbet ?

Anders Andersson säger: Nej, du får inte dra av detta om du redan fått skattefritt traktamente. Så snäll är inte skattemyndigheten

Ulf Weitze säger: Hej! Jag har aktier i Lign Multiwood som nu gått i konkurs och är värda 0 kr. Hur deklarerar jag det nästa år när jag inte har någon försäljningsnota.

Mvh

Ulf W.

Anders Andersson säger: Om bolaget försatts i konkurs i år blir det i nästa års deklaration en förlust som är lika stor som ditt inköpspris på aktierna.

Emil säger: Hej! Jag är en student som brukar sommarjobba på annan ort än den jag är mantalsskriven på. Bor därmed hemma hos min föräldrar under sommaren. Kan jag då göra avdrag för dubbel bosättning?

Anders Andersson säger: Grattis. Du får avdrag för en hemresa i veckan + 95 kr per dag i ökade levnadskostnader + övernattningskostnad med faktiska kostnader eller schablonen 95 kr/natt. Se vidare tips och frågor på www.aftonbladet/deklarera

markus säger: hej anders jag undrar över några saker 1. jag bor i ett bostads rätt kan jag dra av de på skatten eftersom jag äger den?? 2. fack avgiften kan man dra av den??? och hur mycket i såfall??

Anders Andersson säger: 1. Inget avdrag för bostadsrätten. 2. A-kassan drogs tidigare av under tjänst, men blir nu ett automatiskt avdrag som skattereduktion (på din specifikation du fått står hur stor avgiften är.)

Kjell säger: När man arbetar å annan ort och hyr lägenhet där. Kan man dra av alla kostnader.Hemförsäkring telefon mm

Det är ju samma produkter som hemma fast en gång till.

Anders Andersson säger: Detta är avdrag för dubbel bosättning. Schablonavdrag för ökade levnadskostnader (95 kr och 57 kr efter 3 månader) ska täcka alla sådana småutgifter.

Pia-Maria säger: Hej, Får man göra avdrag för kurslitteratur?

Anders Andersson säger: Sorry, inga kostnader i samband med studier är avdragsgill. Fast har man skattepliktigt studiestöd så går det.

rolf nilsson säger: månadsbetalar parkeringstillstånd gällande mitt arbete är detta avdragsgillt samt arbetskläder?

Anders Andersson säger: Parkering får dras av endast när bilen används i tjänsten. Kopplingen med arbetskläder förstår jag inte - arbetskläder måste vara speciella skyddskläder för att dras av.

J. Thomhave säger: Jag har ett ovanligt problem i år... *s* Jag har sålt aktier med vinst. Kan jag skjuta på reavinstskatten till i år så att jag kan kvitta mot en förlustaffär i år?

Anders Andersson säger: Grattis till vinsten förra året. Men du måste ta upp den i år. Man kan inte skjuta på den. Men låt oss hoppas på att du gör någon vinstaffär senare i år, som du kan kvitta mot förlusten som du tydligen gjort nu i början på året.

Anders Andersson säger: Nu kära chattare måste jag sluta för i dag - jag återkommer i nytt chatt litet närmare sista deklarationsdagen den 5 maj. Till dess ger jag och andra en massa hjälp på www.aftonbladet/deklarera. Jag är övertygad om att du ska tycka det är värt 15 kr för en hel månads deklarationshjälp. Vi ses där. Lycka till med deklarationen.

Aftonbladet.se