Så granskar din skattmas

Avdragen som kontrolleras i år

MIN EKONOMI

Nu drar skattemyndigheten åt tumskruvarna ännu hårdare.

Risken att dina felaktiga avdrag ska upptäckas är större än någonsin.

Aftonbladet har kartlagt vad skattmasen tänker hårdgranska där just du bor.

Foto: ULF PALM
SKATTMASEN SER DIG Günther Björklund på skattemyndigheten i Gävle är en av alla de kontrollanter som i år tänker granska din deklaration lite extra.

Günther Björklund, kontrollsamordnare på skattemyndigheten i Gävle, avslöjar en av de nya kontroller han och hans kollegor ska göra i år.

- Vi gör en så kallad kontantberäkning. Om någon har tre, fyrahundratusen mer på banken i år men kanske bara har tjänat 20 000 och inte sålt något, får vi en signal om att vi ska fråga personen var pengarna kommer ifrån, säger han.

Koll på bilar och båtar

Skattemyndigheterna kontrollerar även större inköp som båtar och bilar. Bland annat begär man in uppgifter från försäkringsbolagen. Men mest krut lägger skattmasen på avdragen för utgifter i jobbet. RSV har upptäckt att hela 82 procent av avdragen är fel.

Män är mer slarviga än kvinnor - 60 procent av dem som gör fel är män.

Större risk för fel

I år är det ännu lättare att göra fel eftersom skattereduktionen för a-kassan på 40 procent dras automatiskt. Detsamma gäller de 25 procent man får dra av på fackavgiften. Skattemyndigheten har begärt in kontrolluppgifter från samtliga fackförbund. Om du ändå anger facket som övrig utgift kommer skattemyndigheten att granska hela din deklaration.

Taxiföretag och byggsektorn får räkna med att ha luppen över sig i Göteborg och Västra Götaland.

- Det är branscher med hög fuskbenägenhet, säger Conny Larsson, funktionsansvarig på skattemyndigheten i Göteborg.

Skattemyndigheten i Växjö har beslutat att titta extra på stuguthyrning.

Längst går man på skattekontoret i Borgholm på Öland.

- Vi har tittat på stuguthyrningsannnonser på internet och i dagstidningar. Sedan har vi gjort direktutskick till cirka 300 personer. Där säger vi att vi vet att de hyrt ut och att vi nu räknar med att de ska redovisa sina inkomster, säger Lena Sjölinger, chef på skattekontoret i Borgholm.

Västra Sverige

Mellansverige

M-Norrland

N-Norrland

S-Norrland

Mälardalen

Stockholm och Gotland

Småland och Halland

...och i hela landet

Leif-Åke Josefsson