”Ett svek av Treschow”

Ericssons ordförande tar fler styrelseuppdrag

1 av 2 | Foto: MATS STRAND
KRITISERAS AV AKTIEÄGARNA Michael Treschow lovade att arbeta heltid för Ericsson och fick ett extra arvode på 11 miljoner. Ändå tar han plats i krisdrabbade ABB:s styrelse. "Småägarnas förtroende för Treschow har naggats i kanten", säger Christer Elmehagen, vd på AMF pension.
MIN EKONOMI

Michael Treschow lovade att jobba heltid för Ericsson.

Därför godkände stämman ett extra arvode på 11 miljoner för att han skulle ge företaget 100 procent.

Nu tar han plats i styrelsen för ABB.

Beskedet att Ericssons ordförande Michael Treschow nominerats till ABB:s styrelse möttes av hård kritik i går.

Christer Elmehagen, vd på AMF pension, menar att förutsättningarna för att godkänna Treschows extraarvode har ändrats helt sedan stämman i förra veckan.

- Det här känns som ett svek. På stämman sades det ju att han skulle ägna 100 procent av sin tid åt Ericsson och det var under de förutsättningarna vi accepterade ersättningen, säger han.

Får extralön

Extralönen på 5,5 miljoner för 2002 och lika mycket för i år väckte en storm av kritik på stämman.

Mängder av småägare var upprörda och menade att Ericssons svaga resultat inte gav utrymme för extrapengar - oavsett hur mycket jobb ordföranden än lagt ner.

- Det förtroende som småägarna i grunden känner för Michael Treschow har naggats i kanten. Det kommer att bli ännu värre om han väljer att tacka ja till ABB, säger Christer Elmehagen.

I tre styrelser

Michael Treschow sitter sedan tidigare i styrelserna för Electrolux och Atlas Copco. Krisen i ABB talar för att det nya uppdraget kommer att kräva en hel del tid.

Förra året fick styrelseledamöterna i ABB två miljoner var i ersättning.

Tidigare artiklar:

Elisabeth Lindham