Du förlorar på budgeten

Ringholms nådiga lunta rena rysaren för svenska folket

MIN EKONOMI

Nu slår statens försämrade finanser mot din plånbok.

Inställda vallöften, sänkt sjukpeng och högre dagisavgifter.

Foto: STEFAN NILSSON
OPTIMIST DÅ - DEPPIG I DAG Finansminister Bosse Ringholm sparar miljarder i vårbudgeten på de sjukskrivna, genom att senarelägga investeringar inom bland annat försvaret och vägnätet - och genom att ställa in vallöften om höjda tak i sjuk- och föräldraförsäkringen.

Strax före tio i morse gick Bosse Ringholm den traditionella promenaden från finansdepartementet till riksdagen med vårens budgetförslag inlindade i silkesband.

Men finansministern behandlar inte svenska folket med silkesvantar. För att hålla de lagstadgade budgettaken sparar han och samarbetspartierna miljöpartiet och vänsterpartiet åtta miljarder i år och dubbelt så mycket nästa år.

Vinsten i Bosse Ringholms ficka

Svångremmen dras åt inom främst tre områden:

Sjukskrivna. Ersättningen i sjukförsäkringen minskar samtidigt som arbetsgivarna får betala mer.

Långtidssjukskrivna och arbetslösa som tidigare hade bra inkomster får betala mest. Vinsten hamnar helt i Ringholms ficka.

Uppskjutna investeringar. Försvaret och stora vägbyggen skjuts på framtiden, exempelvis Citytunneln i Malmö. 400 miljoner kronor av biståndet betalas ut först nästa år.

Inställda vallöften. Löftet om att höja taken i sjuk- och föräldraförsäkringen den 1 juli ställs in. Ingen vet när det finns pengar att infria löftet. Förlorare är främst blivande föräldrar med goda inkomster.

Högre priser - lägre löneökningar

Men det är inte bara vallöftena som spruckit. När Bosse Ringholm ett par veckor efter valet presenterade den ordinarie budgeten använde han fortfarande palettens ljusa färger. De är borta nu.

Då trodde han att priserna skulle öka med 2,1 procent i år. Nu är siffran höjd till 2,4 procent. För den som gör av med 10 000 kronor i månaden, och det gör nästan alla, är skillnaden 300 kronor. De hundralapparna går nu upp i rök.

Lika illa ser det ut på inkomstsidan. Då trodde Ringholm att timlönerna skulle öka med 3,8 procent. Nu är siffran nere på 3,4 procent.

Kort sagt, högre priser och lägre inkomstökningar. Inte särskilt kul.

Få lika optimistiska som finansen

Många anklagade regeringen för att lägga fram glädjekalkyler i höstas. Få eller inga var lika optimistiska som finansdepartementet.

Sedan dess har världskonjunkturen försämrats och Irakkriget lagt sten på bördan.

Webb-tv klockan 13.30

Elisabeth Lindham, Lena Mellin