Gladare påsk med nya avdrag

MIN EKONOMI

Det är nu bara drygt två veckor tills din deklaration ska vara inlämnad. Så

ägna en stund åt den i påsk - trots det fina vädret. Det finns mycket att vinna på att börja deklarera i god tid.

Fall inte för frestelsen att skriva under deklarationen utan att kolla den - eller att med några enkla handgrepp godkänna den via internet utan att ha chans att ändra den. Gör du det kan du missa chansen att spara tusenlappar.

Det finns flera skäl till att du nu i påsk ska ägna din deklaration några tankar:

* Kolla så att de förtryckta uppgifterna på blanketten är riktiga. Det kan finnas fel och uppgifter som saknas eller måste justeras. Om du kollar redan nu hinner du få en ny kontrolluppgift om du direkt efter påsk kontaktar arbetsgivaren när du upptäckt något fel. För en företagare är siffrorna om ränta och pensionspremier i år faktiskt oftare fel än rätt (många måste fördela om dem mellan huvudblankett och N1 eller N2).

* Tro inte att skattemyndigheterna har förtryckt några avdrag åt dig. Alla avdrag från din lön måste du göra själv. Utnyttja din rätt att göra avdrag och missa inga möjligheter. Ta god tid på dig i år. Det är aldrig straffbart att dra av kostnader som du verkligen haft. Alla avdrag finns inte med i skattemyndigheternas broschyrer. I år finns det dessutom fallgropar kring

avdragen - du ska fylla i hela beloppet och inte bara den avdragsgilla delen.

* Att deklarera aktieförsäljning och bostadsförsäljning är värre än många

tror - blanketterna K4, K5 och K6 är rätt komplicerade. Men på vår nya deklarationstjänst på www.privataaffarer.se/deklarera finns interaktiva guider som ger dig bra hjälp med dessa blanketter.

* Specifikationen som skattemyndigheterna skickat ut ger dig ett bra grepp över hela din privatekonomi. Du får ju en sammanfattning över dina

inkomster, lån och sparpengar. Så just nu är det ett utmärkt tillfälle att se över om pengarna är placerade på bästa sätt, om dina lån har bästa möjliga ränta och om familjens sammanlagda inkomster räcker till för familjens bokostnader och andra utgifter.

Om du använder dig av vår nya deklarationstjänst på www.privataaffarer.se/deklarara går det snabbare för dig att deklarera - och du missar inga möjligheter att sänka din skatt. Det kostar bara 15 kr för hela tiden fram till sista deklarationsdagen - samma pris som om du använder tjänsten under endast den sista deklarationsdagen. Du får där en mängd skattesänkningstips, svar på de vanligaste frågorna, fri sökningen i boken Avdragslexikon 2003 och tillgång till SPCS skatteprogram online.

Nu önskar jag dig lyckas till med deklarationen - och hoppas att du får en skön påsk med mycket sol.

Anders Andersson , Privata Affärer