Ny prischock på el – till sommaren

Låga vattennivåer ger höga elpriser

MIN EKONOMI

I år kommer vårfloden att bli en rejält obehaglig överraskning för alla elkonsumenter.

Den kommer nämligen att bli ovanligt liten.

Det medför fortsatt låga nivåer i vattenmagasinen - och fortsatt höga elpriser.

Foto: nisse schmidt
låga vattennivåer Tomt i Trängslets kraftverksdamm.

Förra året regnade det för lite för att fylla på kraftbolagens vattenmagasin ordentligt. Andra halvåret var det torraste sedan 1930.

Resultatet blev låga vattennivåer i magasinen - och rekordhöga elpriser under vintern.

Och nu ser det ut som om problemen med de låga vattennivåerna fortsätter. Normalt brukar vårfloden fylla på vattenmagasinen. Men inte i år. Tvärtom, tillrinningen har minskat den senaste veckan, skriver SvD.

– Alla faktorer tycks samverka för en relativt svag vårflod i år, säger Magnus Åsman på Sveriges geologiska undersökningar, SGU, till Svenska Dagbladet.

Inget regn att vänta

Fyllnadsgraden i magasinen är för tillfället tio procent, jämfört med 26 procent samma period förra året. Det innebär att vattenkraftproduktionen för tillfället är en tredjedel mindre än vad den var förra året.

Och det ser ut att hålla i sig. För att magasinen ska fyllas på igen måste det regna rejält under den närmaste månaden. Uppåt 100 millimeter, alltså betydligt mer än de 30-40 millimeter som är det normala.

Men något hopp om regn finns emellertid inte. De närmaste tio dygnen väntas endast mycket lite nederbörde, enligt SMHI:s prognoser.

Fredrik Rundkvist

ARTIKELN HANDLAR OM