Din pension gör fondcheferna rikare

85 miljarder är borta - men fondcheferna får miljonlöner

MIN EKONOMI

85 miljarder av våra pensionspengar hos AP-fonderna försvann förra året. Även svenskarnas fondsparande gick åt pipan.

Bankjättarnas fondbolag tappade 150 miljarder.

Men cheferna drar fortfarande in miljoner i löner och bonusar.

Foto: LARS ROSENGREN
SKÅLAR I CHAMPAGNE Inga-Lill Carlberg firade så här när dåvarande Nordbanken blev svenska mästare i fonder år 2000. Sedan dess har det inte gått så bra, men Inga-Lill Carlberg fick 2 miljoner i bonus och gratis bil och städhjälp ändå.

Cheferna för de sex AP-fonderna tjänade tillsammans 14 miljoner i löner och bonusar förra året. Det var en ökning med 1,2 miljoner från året innan.

Belöningen kom samma år som fonderna gjorde sitt sämsta resultat någonsin och slarvade bort en dryg fjärdedel av svenskarnas pensionsbuffert. AP-fonderna gjorde tillsammans en rekordförlust på 86 miljarder.

Rejäl lönehöjning

Första AP-fondens vd William af Sandeberg, fick påökt med 400 000 kronor. Men bonusen blev han utan.

Tomas Nicolin, vd för tredje AP-fonden, fick en löneökning på 19 procent och en bonus på 1,2 miljoner. Trots att fonden tappade 13 procent.

- Det är inte jag som sätter min lön, det gör styrelsen, säger han.

Tomas Nicolin har gjort sig känd som småspararnas försvarare. Men när det kommer till löner och bonusar i näringslivet vill han hålla en låg profil.

- Det är svårt att säga något generellt om detta. Jag tror man måste titta på varje enskilt fall.

Han sänkte sin lön

En vd som sticker ut är sjunde AP-fondens Peter Norman. Han sänkte sin lön med 28 procent förra året. Förklaringen är att han gick ner i arbetstid.

En annan chef som värdesätter ledighet är Harry Klagsbrun, chef för SEB Asset Managment. Hösten 2000, då han var koncernchef på Alfred Berg, tog han en time-out på drygt ett år. Därav den blygsamma inkomsten på 800 000 för 2001.

IPS-pengar försvann

Bankernas fondbolag har liksom AP-fonderna all anledning att vara missnöjda med förra årets resultat.

Det förvaltade kapitalet minskade med 150,5 miljarder. 22 miljarder var pensionspengar i form av fondförsäkringar och individuellt pensionssparande, så kallat IPS. Men värdeminskningen märktes knappt alls i chefernas lönekuvert.

2 miljoner i bonus

Inga-Lill Carlberg, tidigare vd för Nordea Investment Management, lyfte en bonus på 2 miljoner för 2002. Dessutom betalade banken både hennes städhjälp och hennes bil.

Men fondbolaget tappade 38 miljarder.

Peter Norberg är forskare på Handelshögskolans centrum för etik och ekonomi. Han tycker att det är märkligt att vissa fondbolag tar ut bonus trots att det gått så dåligt.

Samtidigt menar han att det kan finnas skäl för bonus även om bolagets fonder har minskat i värde.

- En viktig faktor är att se hur ett fondbolag positionerat sig i förhållande till andra fondplacerare. Har de lyckats bättre än index ett så dåligt år som 2002 tycker jag att de ska ha bonus.

Men även fondcheferna kan tvingas känna av de kärva börstiderna. Joakim Spetz, vd för Handelsbanken fonder, har fått se sin rörliga lönedel minska två år i rad. Under 2002 minskade den från 930 000 till 450 000 kronor.

Zendry Svärdkrona