”Inget avdrag för dubbla hyror”

Anders Andersson sista minuten-chattade med läsarna om deklarationer

MIN EKONOMI

Anders Andersson säger: Hej alla sista-minuten-deklaranter. Välkommen med frågor. Och missa inte all hjälp på www.aftonbladet.se/deklarera. K4,K5,K6 går som en dans med guiderna där.

lina säger: hej jag undrar om man kan göra avdrag för en värmepump som kostade oss tjogofemtusen kronor som vi köpte under 2002 samtidigt som vi köpte vårat hus?

sen varför får jag bakskatt varje år fastän ja betalar ett hundra kronor extra varje månad te skatt? mvh Lina

Anders Andersson säger: Jag börjar med att dra ned stressen litet: Om blanketten inte kommer till skattemyndigheten förrän i morgon är detta helt OK. Så köa inte utanför Skattehuset i Stockholm i kväll. Skicka den med posten i dag i stället.

Johannes säger: Hej! Måste jag deklarera min näringsverksamhet jag hade under förra året även om jag fått förlängt räkenskapsårt till sista december 2003?

Anders Andersson säger: Till Lina: Värmepumpen får du inte dra av förrän du säljer huset - då på K5.

Till Johannes: Inte om det är ett aktiebolag som på detta sätt fått förlängt räkenskapsår.

mmt säger: hej! Jag saknar anskaffningsvärde på pharmaciaaktier som jag sålde förra året. Aktierna är antagligen köpta -96 eller -97. Om ej anskaffningsvärde finns, har jag läst att man ska använda sig av schablonsmetoden. Problemet då är bara att jag förlorar oerhört mycket. Snälla, säg att det finns nåt sätt att spåra anskaffningsvärdet!? Via banken? VPC?

Tack så jättemycket för svar!

MVH Martin

Anders Andersson säger: Du deklarerade bytet av nya Pharmaciaaktier på förhatlioga blanketten K4B för ett par år sedan. Vinsten du hade där (uppskovsbeloppet) måste du ta upp i deklarationen nu. Anskaffningsvärdet för de nya aktierna var 428 kr - s¨å då får du en förlust nu.

Björken säger: Hej Anders! Har en fråga angående dubbla hyror. Det tog mig fyra månader att sälja min bostadsrätt. Under tiden flyttade jag in i en hyresrätt och betalade därmed dubbla hyror i 4 månader. Kan jag dra av detta på deklarationen?

Anders Andersson säger: Tyvärr inte.

Johan hedström säger: Har jag som student på högskolenivå nåt att dra av

Anders Andersson säger: Nej igen - sorry. Inga kostnader i samband med studier är avdragsgilla, såvida du inte fått skattepliktigt studiestöd, då t ex litteratur och resor kan vara avdragsgillla.

Marcus säger: Hej Anders, Kan jag dra av för Tjänsteresa (08) där jag övernattat trots att firman står för kostanden? Har inget trakt.

Anders Andersson säger: Om firman stått för övernattningen, men inte gett dig traktamente får du dra av 190 kr/heldag i fördyrade levnadskostnader.

Pär säger: Jag får omkostnadsersättning som kontaktperson.

Är det möjligt att dra av hela denna summa?

Anders Andersson säger: I regel går det bra, men du bör kunna visa att du har dessa kostnader.

susanna säger: Hej, jag har gått en privat påbyggnadsutbildning i redovisning och undrar om jag kan dra av kostnaderna ?

Anders Andersson säger: Om du kan hävda att kursen är nödvändig för att kunna vidmakthålla ditt jobb är den avdragsgill. Om det är vidareutbildning är utbildningen inte avdragsgillt

sune säger: mitt morsarv finns i norge och är inte upptagen på någon deklartion vad gör man då ??

Anders Andersson säger: Om det är tillgångar som du kan disponera tas de upp som skattepliktig förmögenhet enligt de regler sdom gäller i Sverige. Ligger pengarna i ett oskiftat dödsbo är det dödsboet som ska deklarera och det blir ingen förmögenhet för dig.

STINA säger: Hej, om man glömt göra reseavdrag, kan man göra det för ett antal år tillbaka. vad skriver man det i så fall och hur skriver man? tack för hjälpen

Anders Andersson säger: Då kan du begära omprövning för deklarationerna fr o m 1998. Det behöver du inte stressa med i dag. Glöm inte att ange personnummer när du gör det.

Lars Härstam säger: Hej!Har arbetat som kock i London 7 mån 2002 och betalt skatt i England skall jag redovisa det i deklarationen i så fall hur. Kan jag åberopa sex månadsregeln för skattebefrielse i Sverige?

Anders Andersson säger: Hänvisa till sexmånadersregeln och anger hur mycket skatt du betalat och hur stor inkomst du haft i England. Det ser då ut som om du skulle slippa svensk skatt på inkomsten - men t ex fastighetsskatt och kapitalskatt frå du betala i Sverige.

Fredde säger: Hej Anders. Vet du vilka nätmäklare som fyller i k4 blanketten åt kunden när jag ska deklarera?

Anders Andersson säger: Månag är dålig på det. Men E-trade och Avanza har kopplingar direkt till SPCS skatteprogram. Uppgifterna hos nätmäklarna kan då föras till programmets Aktiehanterare, som automatiskt ger K4.

VB säger: Jag har politiska förtroendeuppdrag i kommunen och behöver ha internet för att kolla handlingar, info mm. Kan jag göra avdrag för detta?

Anders Andersson säger: Tveksamt, eftersom internet blivit så vanligt. Men gör ett öppet yrkande - kanske med hälften av kostnaden.

Andy säger: Hur bör jag och min hustru fördela räntorna på våra bolån, med tanke på eventuella avdrag?

Anders Andersson säger: Viktigast att se till så att ingen har ett högre underskott än 100 000 kr. Men reglera också avdraget mellan er så att inte den ene får kvarskatt och den andre skatteåterbäring.

Lasse säger: Hej. Om man har deklarerat på Internet och sedan kommit på att man "glömt" vissa avdrag, kan man då lämna in deklarationen i papperformat och få den man gjorde på Internet stryken?

Anders Andersson säger: Om du skickar in pappersdeklarationen så stryks den gamla automatiskt (fast skriv ändå under Övriga upplysningar att pappersvarianten gäller).

ingis säger: Finns det någon sajt eller liknande som har fullständig redovisning av nyemmisioner, split, avknoppningar, anskaffningsvärden m m från 1980 och framåt?

Anders Andersson säger: Avknoppningar för de senaste 5-6 åren finns på www.aftonbladet.se/deklarera. RSV har också en del, men jag vet ingen som har detta från 80-talet.

ute i god tid säger: Hej Anders, Jag håller kol på mina aktieaffärer m h a excel. I mångt och mycket har mina kalkylblad samma utseende som k4 blanketterna men är givetvis ej helt identiska. Då samma information finns på mina blad som eftersöks i k4, kan jag använda mina blad istället?

Anders Andersson säger: Ja, om de har samma uppgifter och är rätt lika K4.

Vilya säger: Hej! Jag undrar om man får göra ett schablonavdrag på 3000 kronor för omkostnader i samband med att man får ett arvode som tränare för ett idrottslag?

Anders Andersson säger: Ja. Du kan välja mellan detta schablonavdrag eller de faktiska kostnaderna.

Bill säger: Jag har köpt ett hus i december och i deklarationen står det att jag ska fylla i underlag för fastighetsskatt. Vad fyller jag i, fastighetsskatten för hela året eller enbart för 1 månad? I villket fält i så fall? Tack!

Anders Andersson säger: Ja, du tar upp 1/12 av taxvärdet som underlag i ruta 80. Påpeka under övriga upplysningar att du bott där enbart i december.

jesper säger: spelar på nätet vid utländksa bookmaker och vann en stor summa pengar, hur gör jag.

Anders Andersson säger: Inkomsten är skattepliktig.

kalle säger: behöver man fylla i sina avdrag om de ändå inte kommer upp till 7000:-

Anders Andersson säger: Det är för resor till jobbet som gränsen är 7 000 (det som ligger över dras av). Fyll i hela beloppet om du ligger över. Ligger du under fyller du inte i något - du får ju inget avdrag då.

Monica säger: Hejsan, vi bor utomland och vår dotter arbetade förra sommaren i en livsmedelsbutik, under ett par veckor. Tjänade ca 10 tusen kronor, hon betalade skatt för summan. Men har inte lämnat en deklaration, min fråga är kommer hon att få tillbaka sin inbetalade skatt ? Behöver vi göra något för att hon skall få tillbaka den?

Anders Andersson säger: Eftersom hon har under 11 200 kr så blir det ingen skatt. Pengarna ska komma automatiskt, men kontakta ändå skattemyndigheten.

Patrik säger: Hej! jag undrar över en sak: det är så att jag fick ett lån av min arbetsgivare å nu vill jag dra av räntan, hur skall jag gå till väga?

Anders Andersson säger: Räntan du betalat dras av bland ränteutgifter som andra räntor. Om räntan är under 5,94 % kan det blir förmånsskatt. Se vidare Avdragslexikon (löneförmån)som är sökbara på www.aftonbladet.se/deklarera

sussi 36 säger: Hej jag undrar om det finns några avdrag som man kan göra när man har barn med handikapp ?

Anders Andersson säger: Tyvärr inte.

sven-o säger: Hej Anders!

Jag sålde mina Pharmaciaaktier 30/12-02 via datorn.

Ett rykte sa att dom skulle försvinna från svenska börsen)

Nu står det på deklarationen att jag både äger och

sålt mina pharmaca frågan är får jag välja hur jag göra

för min del vill jag deklarera försäljning nästa års deklaration så att jag kan utnyttja kvittningsrätten.

får man välja?

hälsningar sven

Anders Andersson säger: Märkligt fel, som måste bero på allt krångel med denna aktie. Men har du sålt dem under 2002 så är det ingen tvekan - då måste nu deklarera på K4, också för den upppskjutna gamla reavinst som du väl har sedan tidigare på K4B.

Sara.S säger: Jag och min f.d man köpte hus för 3 år sedan, nu har vi skilt oss, och han har tagit över lånen och bor kvar i huset. Är det något jag ska deklarera?

Anders Andersson säger: Om ni var skrivna som ägare båda har han förmodligen köpt din halvdel av huset. Den försäljningen ska du deklarera på K5, även om du inte fått pengar, utan bara överlåtit lån på honom. Ägde han huset ensam ska du inte deklarera någon försäljning. Om du hade en advokat vid skilsmässan bör du kontakta honom/henne om deklarationen.

Anders Andersson säger: Det får bli sista chatfrågorna för denna gång. Mer hjälp och svar på en massa frågor har du på www.aftonbladet.se/deklarera. Räkna där ut skatten med SPCS skatteprogrammet och sök i min bok Avdagslexikon. Hetsa inte med deklarationen. Begär anstånd med att lämna in den om du har svårt att hinna. Du kan ändra din deklaration senare om du upptäcker något fel. Lycka till.

ARTIKELN HANDLAR OM