Cristina Stenbeck berättar om sitt nya liv

”Pappa lever kvar i företaget”

1 av 2
ARVTAGAREN Cristina Stenbeck har jobbat med att sätta sig in i Stenbeckssfärens labyrinter i nio månader.
MIN EKONOMI

Drottning Cristina kröntes i går.

Med högklackade skor, tredubbel pärlcollier och faderns pondus stegar 25-åringen in i svenskt näringsliv på allvar.

- Det här har jag väntat på i nio månader, säger hon.

Stenbeckssfärens arvtagare arbetar stenhårt för att bli en stark ägare - ibland går hon upp tre på natten och jobbar i 20 timmar.

Sedan fadern Jan Stenbeck dog i augusti förra året har äldsta dottern Cristina Stenbeck rest mycket för att sätta sig in i den komplicerade Stenbeckssfären med intressen i fyra världsdelar.

Undviker media

Precis som Wallenbergarna har hon blivit inskolad i familjens bolag, med start 1997 och i racerfart efter faderns död. Och liksom Sveriges mäktigaste finansfamilj gjorde förr så undviker hon media.

- Jag har inte gett en enda intervju, förklarar hon stolt för Aktiespararnas Gunnar Ek som oroar sig för att hon ska exponera sig för mycket offentligt.

Har fått många brev

Trots att hon i går gick in på allvar i styrelsearbetet när hon valdes in som ledamot i maktbolaget Invik, mediakoncernen MTG och telekombolaget Tele2 svarade hon bara på enstaka frågor från reportrar.

Men Aftonbladet får en kort, exklusiv frågestund.

Cristina Stenbeck berättar att många människor tänkt på henne efter faderns död.

- Jag har fått mycket brev och blommor, ett väldigt stöd.

Tänker du ofta "hur skulle pappa ha gjort" när du lägger upp framtidsstrategier?

- Ja, det kan man säga. Men inte varje gång. En jättebra sak med kulturen här i vår grupp är att man kan agera snabbt. Pappa är en stor del av den kulturen och han finns kvar.

Går du upp tre på morgonen som din far gjorde för att hinna arbeta 16-20 timmar per dag?

- Det beror på vilket land jag är i, svarar Cristina Stenbeck och ler.

Bolagens aktier går väldigt bra. Många förutspådde kursfall efter din fars död.

- Ja, det känns jättebra.

Vad är det roligaste med att ta över nu?

- Den kultur vi har i gruppen. Det är otroligt kul faktiskt.

Under henne och de oväntat handlingskraftiga cheferna i Stenbeckssfären har förlustsatsningar lagts ner och bolagen satsat på vinst hellre än tillväxt. Av faderns vildvuxna imperium har det blivit hårt hållna företag som i dag ofta är börsens gunstlingar.

- Hon är en klok kvinna, säger Aktiespararnas företrädare Gunnar Ek.

Amerikansk stil

Cristina Stenbeck fick och gav mängder av kindpussar och gestikulerade mycket - gärna genom att göra två tummar upp - i pauserna mellan gårdagens bolagsstämmor på Gamla Stans Bryggeri i Stockholm.

Hennes amerikanska stil lyste igenom, men bara knappt hörbart när hon talade svenska. Cristina Stenbeck bad publiken om ursäkt för uttalet, och förklarade att hon lärt sig svenska först 1998.

Hyrde Sean Connery

På MTG-stämman framträdde hon i en James Bond-inspirerad film om bolagets senaste landvinningar. Agentens chef M var ersatt av C (Cristina Stenbeck) som gav order till Dubbel-H (MTG:s vd Hans-Holger Albrecht). Som speakerröst hade självaste Sean Connery hyrts in.

Efter gårdagens sista stämma - för maktbolaget Invik där en tyst minut hölls för den bortgångne Jan Stenbeck - försvann Cristina Stenbeck köksvägen och for i väg i en exklusiv mörkgrön Audi A8.

Cristina Stenbecks styrelseuppdrag

Joachim Kerpner

ARTIKELN HANDLAR OM