Locums vd ville tysta anställd

MIN EKONOMI

Locums vd Ingemar Ziegler har betalat drygt 350 000 kronor till en före detta anställd som hotat med att avslöja uppgifter om korruption, mutor och exklusiv representation inom företaget, skriver Dagens Nyheter.

Den tidigare anställde tvingades lämna sitt jobb efter att uppgifter om att tre Locum-chefer åkt på en vinresa till Italien arrangerad av företagets byggentrepenör publicerats i media. Byggföretaget hade även betalat en ombyggnad av en av chefernas kök.

Vid uppsägningen fick den anställde elva månadslöner i ersättning.

Det var när de pengarna var slut han kontaktade Ziegler. Mejl och telefonlistor som DN tagit del av visar att den anställde hotat med att offentliggöra korrumperande uppgifter om företaget.

I oktober i år erbjöds den anställde sålunda 354 000 kronor mot att han lämnade över all eventuell information han hade.

-Det kan se ut som om man försöker dölja något, säger chefsutredaren Ralph Jonsson på landstingets revisionskontor till DN.

När även dessa pengar tog slut tog den före detta anställde återigen kontakt med Ziegler. Han fick då inga mer pengar utan erbjöds istället en ny anställning inom byggentreprenören Dalkia, samma företag som tidigare stått för den omtalade vinresan.

Locum är ägt av Stockholms läns landsting och en av Sveriges största fastighetsägare. Ziegler är även tillförordnad vd för Stockholms Länstrafik, SL, sedan dess förrre vd avgått under skandalomsusande omständigheter.

Åsa Asplid