OM köper Helsingforsbörsen

”Budet innebär en ökad effektivitet på de nordiska värdepappersmarknaderna”

MIN EKONOMI

STOCKHOLM

OM, som äger Stockholmsbörsen, lägger ett bud på HEX, som driver börserna och värdepapperscentralerna i Finland, Estland och Lettland.

Handeln med aktier i OM stoppades inför Stockholmsbörsens öppning på tisdagen.

OM bjuder 2,5 nyemitterade aktier för varje aktie i HEX. Totalt värderar erbjudandet aktierna i HEX till 1 575 miljoner kronor.

Styrelsen för HEX rekommenderar aktieägarna att säga ja till affären, enligt ett pressmeddelande från OM.

Enligt planerna ska styrelsen i det nya bolaget, OM HEX, utse Magnus Böcker till tillförordnad vd och koncernchef.

Samgåendet väntas leda till årliga kostnadsbesparingar på cirka 180 miljoner kronor före skatt, med full effekt inom tre år. Transaktions- och omstruktureringskostnaderna uppskattas till 360 miljoner kronor före skatt.

Huvudkontoret och sätet för OM HEX kommer att ligga i Stockholm. Det nya bolaget hade, proforma, 2 030 medarbetare vid utgången av årets första kvartal. Intäkterna i fjol uppgick proforma till 3 487 miljoner kronor och vinsten efter skatt till 174 miljoner kronor, skriver OM.

"Stort steg"

''Detta samgående, som har fullt stöd av båda bolagens styrelser, är ett stort steg och ett viktigt genombrott för ökad effektivitet på de nordiska värdepappersmarknaderna, och kommer att skapa stora fördelar och mervärde för såväl kunder som aktieägare'', skriver OM:s styrelseordförande Olof Stenhammar i en kommentar.

Samgåendet kommer att innebära att OM HEX kan erbjuda tillgång till mer än 80 procent av den totala aktiemarknaden i Norden och 75 procent av aktiemarknaden i Baltikum.

Aktien sjunker

OM:s nuvarande vd Per E Larsson lämnar sitt jobb den 30 maj. Han får en uppsägningslön under två år på sammanlagt 11,2 miljoner kronor. Dessutom får han en bonus på 3 miljoner kronor ''för bland annat sina insatser att initiera och slutföra HEX-affären'', skriver OM.

Efter OM:s bud på HEX sjönk OM-aktien på tisdagsförmiddagen. När handeln återupptogs klockan 10.20 sjönk OM med 2,8 procent till 51:50 kronor.

TT