Gömmer du dig för dina räkningar?

Ny fobi: var fjärde svensk får ångest av obetalda skulder

MIN EKONOMI

– Det är samma beteende som vi kan se hos alkoholister som gömmer tomflaskor. ”Om jag inte ser dem så finns de inte.”

Så beskriver psykologen Kerstin Hellström räkningsfobin.

Och hon har mött många offer.

Foto: Åsa Adolfsson
En person med räkningsfobi gör som strutsen – stoppar huvudet i sanden och flyr problemen. Bilden är manipulerad.

– Oftast kommer människor för att de är deprimerade eller för att de känner att de inte har kontroll över sitt liv. Men efter en stund kryper det fram vad som verkligen är problemet, säger Kerstin Hellström.

Fobin för räkningar börjar oftast i ett skede i livet när någonting jobbigt har hänt eller när ekonomin varit dålig. Och fobin är verklig. Den yttrar sig på samma sätt som fobi mot exempelvis ormar eller spindlar.

– Det känns så otroligt obehagligt och hemskt att man helt enkelt inte vill se räkningarna. Därför gömmer man dem i lådor och skåp. Det beteendet påminner om när en ormfobiker får se en orm, säger Kerstin.

Precis som andra fobier drabbar räkningsfobin inte bara den som är svag i psyket utan kan bli ett problem för vem som helst. Men trots att så många är drabbade känner räkningsfobikern ofta att han/hon är ensam i världen om problemet.

De sociala konsekvenserna kan bli hårda. Ofta får den drabbade betalningsanmärkningar och förlorar möjligheten att leva ett normalt liv.

Åke Lundholm på kronofogdemyndigheten i Stockholm råder alla som lider av räkningsfobi att ta kontakt med kronofogden, men han är medveten om att många inte vill eller vågar.

– Vi har lite skamfilat rykte och det tycker jag är synd. Många förstår inte att vi inte ska stå enbart på borgenärens sida utan också gäldenärens och se till att han/hon blir skuldfri så snabbt som möjligt, säger Åke Lundholm.

5 råd om du inte kan betala dina skulder:

3 viktiga steg ur räkningsfobin:

Läs mer

Therese Holmberg ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM