Hemligt möte efter tv-slaget

Persson och Leijonborg spikade sin vinnarstrategi

MIN EKONOMI

Här lägger de upp den hemliga planen för ett ja.

Göran Persson vill vinna folkomröstningen med en Leijonborg-effekt.

Efter tv-debatten i går spikades ja-sidans vinnarstrategi.

Ja-sidan vann debatten men opinionssiffrorna är dystra. Nej-sidan har fortfarande ett rejält försprång. Enligt senaste Sifo är varannan svensk emot EMU - bara drygt var tredje är för.

Med tre månader kvar till folkomröstningen tycks partiledarna ha insett allvaret.

Efter tv-debatten stängde Lars Leijonborg (fp) och Göran Persson (s) in sig i ett rum för att lägga upp taktiken. Bo Lundgren (m) var inte inbjuden och Alf Svensson (kd) valde att lämna rummet och låta ja-sidans starkaste kort sköta taktiksnacket.

Inga detaljer

Ingen av dem ville efter mötet avslöja några detaljer om det fördjupade samarbetet.

- Vi är inställda på att göra fler saker tillsammans, säger Lars Leijonborg.

Hittills har lagarbetet knakat i fogarna. Irritationen mellan partiledarna på högerkanten och statsministern har varit tydlig. Sprickan började i vintras med LO:s krav på buffertfonder.

Tvärt nej

Folkpartiet ville inte ha fonder men kunde tänka sig att höja överskottsmålet i budgeten. Persson var med på båten, Svensson var på väg att övertalas men Lundgrens tvära nej punkterade det bräckliga samarbetet.

- Debatten om buffertfonder var bara ett exempel. Vi har haft tillräckligt med elände på ja-sidan och har satt krokben för oss själva genom att låta debatten ta stickspår, säger Lars Leijonborg.

Stämningen är fortfarande inte den bästa Men nu handlar det mer om vem som jobbar mest. Det börjar bli bråttom.

- Jag kör så mycket jag kan, däremot vill jag se mer av Leijonborg. Han har för lite aktivitet tycker jag, sa Göran Persson efter debatten.

Toppar laget

Statsministerns strategi är att toppa laget. Bo Lundgren är försvagad och avgår snart och Alf Svensson har börjat tackla av.

Lars Leijonborg är den mest lysande stjärnan bland de borgerliga ja-sägarna och därför måste han nu ut på planen.

- Jag har jobbat hela tiden men det är inte alltid så mycket journalister där jag är. Och jag har väl jobbat för EMU långt innan Persson blev för, säger Leijonborg.

Första steget

Även moderatledaren Bo Lundgren är kritisk till hur ja-sidan har fungerat.

- Jo, fler borde ha synts mer fram till nu. Men det är förhoppningsvis historia nu, säger Bo Lundgren.

I går togs första steget. Göran Persson förde enskilda samtal med de tre partiledarna före debatten. Partisekreterarna träffades också och lade upp strategi, stämde av rollfördelning och argument.

Elisabeth Lindham, Jessica Ritzén

ARTIKELN HANDLAR OM