Räntan sjunker - börsen stiger

Experterna: Nu vågar du satsa på aktier igen

MIN EKONOMI

En sänkt ränta kan få börsen att lyfta.

Men är det köpläge?

Här är tipsen som gör dig till en vinnare när börsen vänder.

Gårdagens räntesänkningar var välkomna och väntade. Både Riksbanken och ECB slog till rejält och kapade räntan med 0,5 procentenheter till 3 respektive 2 procent.

Tjänar 1 800 kronor

- Räntesänkningen är en indirekt uppmaning till folk att spendera. Får man pengar över har de en tendens att gå åt och det stimulerar hela ekonomin, säger Olle Djerf, chefekonom Nordea.

Räntesänkningen är glädjande för alla svenskar med bostadslån. En familj med ett rörligt bolån på en halv miljon tjänar 1 800 kronor om året.

När det inte längre lönar sig att spara i räntor brukar det bli snurr på aktiemarknaden.

Fler vågar spendera

Hushållen har mer pengar i plånboken, kan spendera mer och snurra igång de ekonomiska hjulen.

Även börsbolagen vågar lätta på svångremmen. Det blir billigare att låna pengar till nödvändiga investeringar vilket på sikt ökar vinsterna och pressar upp kurserna.

Riksbankens dystra syn på svensk ekonomi innebär inte att Sverige har halkat ner i en ny djup svacka. Det är den väntade uppgången som är försenad, bland annat till följd av Irakkriget.

- Det är bättre fart i svensk ekonomi än vad de flesta bedömare vågat tro. Bilden av att vi är inne i en extrem lågkonjunktur är vansinnigt överdriven, säger Jan Häggström, chefekonom Handelsbanken.

Kan sänkas mera

I USA är styrräntan 1,25 procent och i EMU-länderna två procent. De flesta bedömare menar att även den svenska räntan kan sänkas ytterligare.

- Det finns en chans till ytterligare 0,25 procentenheters sänkning i sommar både i Sverige och ECB. Säger svenskarna ja till euron kan den sänkas ytterligare, säger Olle Djerf.

Elisabeth Lindham