Banken ger dig noll i ränta på lönekontot

Låga ränteläget inte bara positivt för kunderna

MIN EKONOMI

Nollränta på lönekontot.

Det låga ränteläget gör att allt fler inte får någon ersättning för att de har pengar på banken.

Men bankerna hoppas att kunderna förstår.

Förra veckan sänkte SEB inlåningsräntan till noll procent på sex typer av konton.

Nollränta är dock inget som SEB är ensamma om – även till exempel Nordea och Handelsbanken har gått samma väg när det gäller sina flitigt använda transaktionskonton – till vardags kallade lönekonton. I vissa fall är det nollränta rakt över, i andra utbetalas ränta bara efter en viss summa.

Tror att kunderna förstår

Flemming Carlborg, SEB:s vice vd, tror att kunderna förstår varför bankerna inte längre betalar för att få låna deras pengar.

– Jag tror att många resonerar som så att räntan har gått ned, så att det är väldigt lågt. Men jag tror också att många kunder inser att vi har en mycket låg inflation i landet, säger Carlborg till Sveriges Radio Ekot.

Carlborg motiverar även den slopade räntan med att SEB erbjuder de kunder som har transaktionskonton väl utbyggd service dygnet runt – och det kostar pengar.

Samtidigt är bankerna beroende av att kunderna även i fortsättningen sparar pengar – men kommer de verkligen att göra det till ingen eller väldigt låg ränta?

– Man sparar inte bara för att räntan är 2 eller 3 procent. Det avgör inte om man börjar sparar. Jag tror de flesta sparar för att man vill skapa sig en buffert för någonting i framtiden - för sin pension, för sina barn, för oförutsedda händelser, säger Carlborg till Ekot.

Anders Thoresson