Skattepengarna - nu är de på väg

Utbetalningar börjar redan i nästa vecka

1 av 2 | Foto: JOACHIM LUNDGREN
De flesta deklarationerna är nu granskade och klara. På skattekontorens terminaler kan du själv räkna ut hur mycket du får tillbaka, eller är skyldig.
MIN EKONOMI

I dag kan 5,3 miljoner svenskar kolla hur mycket de får tillbaka på skatten.

Eller måste betala tillbaka.

Skatteåterbäringen kommer nästa vecka - om du anmält ditt bankkonto till skattemyndigheten.

I helgen gjorde skattemyndigheten en sista datakörning på de 75 procent av deklarationerna som är granskade och klara. I dag ska alla siffror ligga i systemen.

Och där kan du hitta dem.

- Den som är otroligt nyfiken kan gå till sitt skattekontor och nyttja "allmänhetens terminal", säger Sten Eriksson, informationschef på Riksskatteverket, RSV.

I skattemyndighetens dator ser du hur mycket skatt du ska betala för inkomståret 2002. Genom att dra bort den preliminära skatt du redan betalat ser du hur mycket skatt du får tillbaka - eller hur mycket du måste betala.

Utbetalningen dröjer dock ytterligare minst en vecka.

Inte områdesvis

Under nästa vecka gör skattemyndigheten de första utbetalningarna till dem som fått sin deklarationer godkända och anmält ett bankkonto.

Veckan därpå skickar skattemyndigheten ut skattebeskedet i ett brev. I det brevet finns en utbetalningsavi för dem som inte fått pengarna insatta på bankkonto.

Har du inte hört något från skattemyndigheten är chansen stor att din deklaration är klar och godkänd.

Utskicken sker inte områdesvis. Därför behöver ingen bli orolig om det slutliga beskedet inte kommer samtidigt som grannens eller sambons.

Bland de 5,3 miljoner som får besked nu i augusti finns bland andra de 806 429 skattskyldiga som lämnat sina deklarationer via internet eller telefon - och som inte gjort några förändringar i pappersdeklarationen.

Betala underskottet

I september görs en andra utbetalningsomgång.

- Då brukar ytterligare en halv miljon deklarationer vara klara att skickas ut, säger Tommy Carlsson, chef för årsbeskattningsenheten på RSV.

Bland dem finns privatpersoner som granskas närmare eller som lämnat in lite mer komplicerade deklarationer.

Företagare får vänta till december på besked.

Får du kvarskatt, eller underskott på skattekontot som det numera heter, gör du klokt i att betala så snabbt som möjligt - för varje dag som går kostar ränta. För belopp upp till 20 000 kronor gäller tre procents ränta. För högre belopp är räntan högre.

Datum att minnas för skatteåterbäringen:

Kolla dina pengar redan idag

Så här kollar du din skatt

Petter Ovander