Våga vänta med räntan

Ett ja till euron kan ge dig billigare boende

MIN EKONOMI

Boräntorna nådde botten i mitten av juni.

Men tror du på ett ja till euron - vänta med att binda lånen till efter folkomröstningen.

Foto: FREDRIK PERSSON
AVVAKTA FOLKOMRÖSTNINGEN En del experter tror att det kan löna sig att vänta med att binda bolånen till efter folkomröstningen om EMU – om det blir ett ja. Andra tror inte att euron ger lägre räntor.

På fredag lämnar Riksbanken besked om räntan. De flesta bedömare tror att direktörerna kommer att låta den ligga kvar på 2,75 procent.

Syftet med att sänka räntan är att få hjulen i ekonomin att snurra fortare. Men konjunkturen ser redan lite ljusare ut och inflationen är fortsatt låg.

Påverkar debatten

Dessutom är det bara en månad kvar till folkomröstningen och ett beslut från Riksbanken riskerar att påverka debatten.

I går kväll valde amerikanska centralbanken, Federal Reserve, att lämna räntan oförändrad på rekordlåga 1 procent.

Mer optimistisk

- Man är lite mer optimistisk i dag än vad man var i slutet av maj. Jag tror Riksbanken avvaktar, säger Mats Wester, chefredaktör på Sparöversikt.

I mitten av juni, ett par veckor efter Riksbankens senaste sänkning, nådde räntorna botten. Men än är det inte för sent för den som föredrar trygghet framför en eventuell sänkning senare i höst.

- I ett historiskt perspektiv är de bundna räntorna låga. Det är fortfarande en bra nivå att binda på, säger Annika Winsth, analytiker på Nordea.

Viktigt argument

En lägre ränta är ett av ja-sidans viktigaste argument i kampanjen inför folkomröstningen.

Men experterna är inte överens om att euron innebär lägre räntor.

- Vi tror att Riksbanken har gjort sitt oavsett om det blir ja eller nej. Vid ett ja kommer Sverige att avvakta tills euroländerna kommer ifatt oss, säger Annika Winsth.

Mats Wester och Cecilia Hermansson, analytiker på Föreningssparbanken, tror dock att ett ja innebär att Riksbanken känner ett tryck på sig att sänka räntan till ECB:s 2 procent.

Måste sänka räntan

- Riksbanken måste ganska omedelbart sänka räntan till 2,25 procent, säger Cecilia Hermansson.

EMU-anhängarna har också varnat för ränteoro vid ett nej den 14 september. Men det tror inte experterna på. Marknaden räknar redan med ett nej.

Villa

Bostadsrätt

Experternas bästa råd

Elisabeth Lindham

ARTIKELN HANDLAR OM